Illusie en werkelijkheid in de kunst van M.C. Escher

3 oktober 2016

Maurits C. Escher (1898-1972) neemt in de wereld van de kunst van de 20e eeuw een speciale plaats in. Met zijn virtueuze verzameling optische verwisselingen, zijn geraffineerde spiegelingen en wiskundige vlakverdelingen en constructies bouwde de graficus Escher een stemmige wereld tussen fantasie en herkenbaarheid op, die tot uitdrukking komt in perspectivische samenstellingen en verwisselingen tussen boven en onder en positief en negatief. De waardering voor het werk van Escher als kunstenaar werd pas duidelijk in zijn latere jaren van zijn kunstzinnige leven.

Illusie en werkelijkheid in de kunst van M.C. Escher

Osthaus Museum Hagen

In eerste instantie interesseerden zich wiskundigen voor zijn grafische werken. Het was daarom geen toeval dat Eschers eerste expositie in 1954 plaatsvond ter gelegenheid van het internationale mathematische congres in Amsterdam. Daarna groeide het aantal liefhebbers, kopers en bewonderaars van zijn kunst met grote sprongen.

Illusie en werkelijkheid in de kunst van M.C. Escher - 2 Illusie en werkelijkheid in de kunst van M.C. Escher - 3 Illusie en werkelijkheid in de kunst van M.C. Escher - 4

In de tentoonstelling “Illusie en werkelijkheid” in het Osthaus Museum vonden bezoekers 130 werken van Escher uit een werkperiode van 1921 tot 1969. De afbeeldingen tonen een fascinerende wereld van irreële architectuur en mooie landschappen. De tentoonstelling tot en met 14 maart 2010 kwam tot stand door een samenwerking met het Herakleidon-Museum uit Athene en de M.C. Escher Stichting in Baarn.

Osthaus Museum Hagen, Museumsplatz 1, D-58095 Hagen, www.osthausmuseum.de.


Gerelateerde artikelen