Wonderlijke combinatie zorgt voor een geweldige publicatie

11 oktober 2016

Het super omvangrijke en raadselachtige boek “Gödel, Escher, Bach” verscheen in de originele Engelse taal al in 1979 en had een voorbereidingstijd nodig van 6 jaar. Voor de inhoud van het indrukwekkende boek koos auteur Douglas R. Hofstadter voor een prachtige en magische verhalenlijn over een wiskundige, een kunstenaar en een componist. Ondanks de genoemde titel gaat het eigenlijk niet volledig over het leven en werk van deze personen en spelen zij nauwelijks een herkenbare rol in de verhalenlijnen.

Wonderlijke combinatie zorgt voor een geweldige publicatie

Gödel, Escher, Bach - ein Endloses Geflochtenes Band

Gödel, Escher, Bach (afgekort door GEB) toont de lezers dat er een basisrelatie bestaat tussen wiskunde, kunst en muziek. In zijn inleiding schrijft de auteur dat de inhoud van het boek over alles gaat wat men zich kan bedenken. Dat maakt dit verwarrende boek magisch realistisch en al direct spannend om deze verzameling van merkwaardigheden tot zich te nemen in eigen tempo en op eigen momenten.

De auteur was al geboeid door de vele unieke mathematische werken van M.C. Escher en vooral zijn benadering van het verschijnsel van het oneindige. Maar ook andere werken van Escher trokken de aandacht van de auteur. Zijn voorkeuren voor Gödel en Bach zijn tevens uitgebreid behandeld. Bovendien beschrijft de auteur samenvattingen van de inhoud van de verschillende hoofdstukken.

Bijzondere rollen zijn er voor de schildpad en Achilles en hun belevenissen door de verhalen van de auteur Lewis Carroll in zijn bestseller “De avonturen van Alice in Wonderland”. Het intelligente en briljante inspirerende avonturenboek is rijk geïllustreerd met de prachtige kunstwerken van M.C. Escher. Een boek voor onderzoekende personen.

ISBN 978-3-608-94906-3, “Gödel, Escher, Bach - ein Endloses Geflochtenes Band”, Douglas Hofstadter, Verlag Klett-Cotta, 2016, 892 pagina’s.


Gerelateerde artikelen