Instructies voor het werken met stereoscopische beelden

1 januari 2014

Het boek 3D Storytelling is een praktisch gerichte gids voor regisseurs, cameramannen en cameravrouwen, producenten en bedenkers van stereoscopische 3D films en video’s.

Instructies voor het werken met stereoscopische beelden

3D Storytelling

Door het benadrukken van de esthetische en technische uitvoering van het opnameproces geeft de inhoud van het boek alle aspecten en ingrediënten voor het realiseren van een succesvol stereoscopisch 3D beeldverhaal. Hollywood’s producent Bruce Block en Dreamworks stereoscopisch supervisor Philip Captain 3D McNally bundelden hun ervaringen en kennis voor deze praktijkgids. Bovendien geeft de gids de resultaten van interviews met een aantal leidende 3D producenten en 3D specialisten over hun visie op het gebied van de extra waarde van 3D films en 3D video’s voor het grote publiek of een specifieke grote groep 3D liefhebbers.

Aan de behandeling van de onderwerpen in vier hoofdstukken gaat een compacte introductie over het ontstaan en verdere ontwikkelingen van stereoscopische 3D-beeldtechnieken. Hoofdstuk 1 staat in het teken van stereoscopische plaatjes en opstellingen van twee camera’s. Ook geven de auteurs de huidig bekende systemen om naar 3D beelden te kijken. Het tweede hoofdstuk start met het basisprincipe van orthografische stereoscopie aan de hand van eenvoudige experimenten. Met de 3D bril op krijgen de experimenten betekenis en wordt in de praktijk digitaal geoefend.

Aandacht is er voor de 3D beeldkwaliteit om problemen bij kijkers te voorkomen. In het laatste hoofdstuk zijn er instructies om aantrekkelijke dieptebeelden te realiseren. De gids eindigt met een woordenboek en nog enkele 3D-kijkexperimenten.

ISBN 978-0-240-81875-7,“3D Storytelling”, Bruce Block en Philip Captain 3D McNally, Focal Press, 2013, 228 pagina’s + 3D-bril.


Gerelateerde artikelen