Jastrow Illusie

10 oktober 2012

Zo te zien klopt dat inderdaad. Maar schijn bedriegt bij deze illusie van Jastrow. Door de schuine en kromme belijning lijken vlakken, die iets verschoven zijn van elkaar, opeens niet meer even groot, terwijl ze exact identiek zijn aan elkaar. Raar maar waar!

Jastrow Illusie

Vlak A duidelijk kleiner dan vlak B?

De Jastrow illusie, genoemd naar Joseph Jastrow, is een spel van verwisseling in onze visuele waarneming. Kromme lijnen en kromme vlakken worden door het menselijk oog afhankelijk van hun lengte, mate van kromming en directe omgeving verschillend waargenomen en herkend. Geloof het of niet, maar de twee vlakken zijn identiek!

Optisch bedrog door gebogen vlakken

Deze illusie is beschreven door de Amerikaanse psycholoog Joseph Jastrow. Het optische bedrog is moeilijk te geloven en wordt alleen duidelijk door de gebogen vlakken op elkaar te leggen of vanuit een bepaalde hoek te beoordelen. Hoewel het toch lijkt dat de onderste ietsje langer is! Door de gebogen vlakken te bedrukken met een tekst of van een kleur te voorzien en uit te knippen, ontstaat er op een eenvoudige wijze een vermakelijk optisch raadsel met een merkwaardige werkelijkheid. Voor reclamedoeleinden is deze vorm van een optische illusie uitermate geschikt om het publiek te laten kennismaken met het unieke verschijnsel van optisch bedrog.

Jastrow Illusie - 2 Jastrow Illusie - 3

Eend-Konijn Illusie

Ook heeft hij de beroemde optische illusie onder de benaming eend-konijn illusie beschreven. Is er een konijn getekend of laten we ons beetnemen en is het toch een eend. De eend-konijn illusie van Jastrow is eigenlijk geen visuele illusie maar een optische verwisseling tussen enerzijds het beeld van een eend en anderzijds het beeld van een konijn. Hij beschreef zijn eend-konijn illusie in 1899. Zijn tekening is gebaseerd op in 1892 gepubliceerde prenten met een dubbele betekenis van de afbeelding. Dit wisselbeeld is inmiddels wereldberoemd geworden en staat in elk studieboek over perceptie en psychologie afgebeeld.

Joseph Jastrow

De bekende Amerikaanse psycholoog Joseph Jastrow (1863-1944), in Warschau geboren, was de zoon van Marcus Jastrow en vertrok in 1866 naar Philadelphia. Na zijn middelbare school studeerde hij aan de Universiteit van Pennsylvanië. Jastrow doceerde in 1883 en 1884 aan de Johns Hopkins Universiteit, ontving in 1886 zijn doctorstitel in de psychologie en werd in 1888 benoemd als professor aan de grote Universiteit van Wisconsin-Madison.

Professor Jastrow leidde in 1893 de sectie psychologie tijdens de wereldexpositie in Chicago en publiceerde zijn artikelen in toonaangevende tijdschriften als Science en Psychological Review. Joseph Jastrow bestudeerde de evolutie van de taal en werkte bovendien met succes aan het verschijnsel van de optische illusies (ook wel visuele illusies genoemd). Na zijn pensionering werkte hij nog vele jaren in zijn vakgebied en gaf veel voordrachten.


Gerelateerde artikelen