Jongeren experimenteren en spelen met optische illusies

11 september 2013

Voor individueel gebruik door jongeren en voor educatief gebruik op basisscholen is bij uitgeverij Usborne een uitstekende set met les- en instructiemateriaal verschenen waarin het fenomeen van optische illusies centraal staat. De verschillende vormen en verschijnselen van optische illusies zijn op een overzichtelijke manier met teksten en veel illustraties in beeld gebracht.

Jongeren experimenteren en spelen met optische illusies

Optical Illusions Activity Book

Bij alle illustraties is een opdracht geformuleerd om de vraag direct op te lossen of de illustratie compleet te maken met een sticker van één van de stickervellen. Ook zijn er illustraties die met een viltstift compleet gemaakt moeten worden. Zo maken jonge ontwerpers op speelse wijze een optische illusie compleet. Het boek bevat voorbeelden van klassieke illusies en variaties ervan, die door het gebruik van de stickers een nieuw spel van zien en waarnemen veroorzaken en voor verrassingen zorgen. De bedenker van het educatieve materiaal heeft de optische illusies in groepen ingedeeld. Zo is er de groep van bewegende beelden, onmogelijke figuren om zelf te construeren, nabeeldeffecten, draaiende patronen met nieuwe kleuren, verdwijnende objecten en trillende vlakverdelingen. Met de meegeleverde stickers wordt een kort filmpje gemaakt, dat wij ook kennen als het bekende flipboekje. Spelen met de banen met oneindig doorlopende patronen levert voor zowel de maker als de kijkers verrassingen op. Het bijzondere en leerzame boek eindigt met het verschijnsel van de omkeerfiguren en het draaispel met de vogel en de kooi. Zowel de inhoud als de opzet kunnen wij bij iedereen aanbevelen.

ISBN 978-1-4095-5159-1, “Optical Illusions Activity Book”, Sam Taplin, Usborne Publishing, 2013, 32 pagina’s en vier stickervellen.


Gerelateerde artikelen