Visuele waarneming in een interactieve ontdekkingsreis

8 september 2013

Met het boek “Visuelle Wahrnehmung / Visual Perception” verscheen werkelijk de allermooiste uitgave op het gebied van onze visuele waarneming en de boeiende wereld achter het zien en waarnemen. In dit fascinerende tweetalige boek schrijft auteur Jürg Nänni op een begrijpelijke en overzichtelijke wijze over alle elementen, die ook maar iets te maken hebben met zien, waarnemen, verwerken, begrijpen en herkennen van alles wat rondom ons is te zien of denken te zien.

Visuele waarneming in een interactieve ontdekkingsreis

Visual Perception - Visuelle Wahrnehmung

Zowel in teksten als illustraties is er een voortreffelijke en leerzame uitgave ontstaan voor studenten, docenten, wetenschappers, onderzoekers en voor iedereen, die alles of meer wenst te weten over onze visuele perceptie en de vele magische en begoochelde kanten ervan. De bijbehorende CD-ROM bevat ruim 200 interactieve experimenten en een geweldige schat aan illustraties, tekst en is een onschatbare inspiratiebron voor de lezers en gebruikers van dit educatieve juweel. Met de meegeleverde 3D kijker kunnen de stereoscopische beeldparen in het boek bekeken worden en kan de lezer door een experiment zelf vaststellen of er sprake is van het wel of niet kunnen zien van driedimensionale beelden. De auteur bespreekt alle vormen van klassieke en bijzondere visuele illusies en vele andere optische verschijnselen op speelse wijze. Met de gedetailleerde behandeling van kantelbeelden, neoneffecten, schijnramen, bewegingsillusies en talrijke interessante optische verschijnselen in onze visuele waarneming brengt Jürg Nänni met een enorme deskundigheid en fascinatie het onderwerp in een inspirerend kader.

Veel lezers zullen op aangename manier met het verschijnsel van de optische illusies kennismaken en antwoord krijgen op vele vragen hoe het mogelijk is om figuren en vormen te zien die er eigenlijk niet zijn. Hoe onze hersenen werken en reageren op optische prikkels weten we heel veel, maar op veel vragen zoeken we nog naar de te bewijzen antwoorden. Eén procent van alle personen heeft een bepaalde vorm van een gezichtafwijking. Het is mogelijk dat de lezer hoort bij de groep personen die niet stereoscopisch kunnen zien of niet alle kleuren van het spectrum kunnen zien. Ondanks deze beperkte problemen biedt het boek zoveel extra kwaliteit, dat die personen perfect daarmee leren om te gaan en zich verder concentreren op vele andere aspecten in het visuele kijkproces. De auteur neemt de lezers mee op een aangename interactieve ontdekkingsreis. Tijdens de reis door ons visuele systeem maakt de lezer uitgebreid kennis met het zien van diepte. Het stereoscopisch zien is zeer knap behandeld en geïllustreerd door vele stereoscopische plaatjes waarbij de meegeleverde 3D-kijker een rol speelt bij het ervaren en begrijpen van 3D zien.

Visuele waarneming in een interactieve ontdekkingsreis - 2 Visuele waarneming in een interactieve ontdekkingsreis - 3 Visuele waarneming in een interactieve ontdekkingsreis - 4
Onder de titel “My Wife and My Mother-in-law” is deze afbeelding van W.E. Hill inmiddels wereldberoemd geworden.

Ook is het fenomeen van het stereogram verklaard en zijn de varianten daarvan op een perfecte wijze in beeld gebracht. Door de brede uitvoering van de pagina’s is er veel ruimte voor de kleurige plaatjes. Het boek heeft bovendien een zeer goed gebruikerscomfort door de speciale wijze van inbinden van de bladzijden en is in het bijzonder geschikt voor het gebruik door grafisch ontwerpers, psychologen, oogheelkundigen, opticiens, neurologen, biologen, optometristen, kunstenaars en eigenlijk voor iedereen met interesse in de fascinerende werking van onze visuele waarneming.

ISBN 978-3-7212-0618-0, “Visual Perception”, Jürg Nänni, Verlag Niggli, 2008, 244 pagina’s + CD-ROM + stereoscopische kijker.