Nieuwe lesmaterialen over het oog in de lessen biologie

5 oktober 2013

Voor de werking van ons oog bij het zien en waarnemen is veel belangstelling in het vak Biologie in het primaire, secundaire en voortgezette onderwijs. Voor verschillende niveaus zijn diverse boeken, brochures en interactieve systemen ontwikkeld en beschikbaar.

Nieuwe lesmaterialen over het oog in de lessen biologie

Sinnesorgan Auge

Al deze educatieve materialen hebben het doel om jongeren stap-voor-stap te laten kennismaken met de opbouw en werking van het visuele systeem. Binnen meerdere onderwijsprogramma’s komt met enige regelmaat het thema Zien en Waarnemen voor. Uitgevers en andere ontwikkelaars van lesmateriaal spelen dan in op de vraag naar specifiek materiaal, dat direct bruikbaar is in de lesomgeving.
Voor het secundaire onderwijs ontwikkelde uitgever Auer Verlag een brochure met werkbladen om direct gebruikt te worden door de leerlingen. De brochure heeft een uitgebreide toelichting voor de leerkracht en een aantal aanbevelingen voor een succesvol gebruik van de werk- en testbladen. Dankzij een duidelijke didactische opzet is de inhoud van de brochure geschikt voor zelfstandig leren en ervaren. Om de opgedane leerstof te testen bevat de brochure meerdere bladen met vraagstukken. Voor de leerling een ideale methode om het geboden theoretische gedeelte om te zetten in praktische uitwerkingen. Naast opbouw van het oog vindt de leerling eigenschappen van het oog en leert ook afwijkingen bij het zien en waarnemen, zoals de blinde vlek, optische illusies en zien van kleuren. Leuk en zeer waardevol lesmateriaal.

ISBN 978-3-403-04472-7, “Sinnesorgan Auge”, Tanja Bühler en Erwin Graf, Auer Verlag, 2012, 64 pagina’s.