Karikaturen in de krant

5 september 2013

In het Nederlands Steendrukmuseum was de tekenkunst van de Franse cartoonist Honoré Daumier te bewonderen. Onder de titel “De Krant in Karikatuur … Karikatuur in de Krant” toonde het museum een vijftigtal kritische prenten uit zijn omvangrijke oeuvre van ruim 4000 litho’s en 1000 houtsneden.

Karikaturen in de krant

Die Zeitung in der Künstlerkarikatur von Honoré Daumier

Het kostte het museum weinig moeite de bekende Nederlandse politiek karikaturist MARIJN enthousiast te maken om aan deze expositie in de foyer van het museum met zijn werk deel te nemen. Door de samenwerking met het Deutsches Zeitungsmuseum te Wadgassen kwam de unieke presentatie over Honoré Daumier, ter herinnering aan zijn geboorte in 1808, tot stand. De Franse cartoonist, schilder en beeldhouwer was een introverte, pure kijker die zich in een gezelschap het liefst achter zijn tabakspijp verborg. Hij was de favoriete karikaturist van vele 19e eeuwse expressionisten. De beschikbare en eerder uitgegeven geïllustreerde catalogus geeft een uitstekend beeld van de kwaliteit van de spotprenten en de getekende feiten van het dagelijks nieuws in een onrustig tijds-beeld. Het boek geeft ook een beeld over het werk en leven van Alois Senefelder en zijn uitvinding van de steendruk en foto’s van Parijs in de tijd van Honoré Daumier.

ISBN 978-3-932036-34-7, “Die Zeitung in der Künstlerkarikatur von Honoré Daumier”, Christian Göbel, e.a., Deutsches Zeitungsmuseum, 2008, 208 pagina’s.

Nederlands Steendrukmuseum, Oranje Nassaustraat 8c, NL-5554 AG Valkenswaard, www.steendrukmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen