Nieuwe abstracte vormen van Ernst Ludwig Kirchner

31 augustus 2013

In het midden van de twintiger jaren van de vorige eeuw ontwikkelde kunstschilder Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938) een abstraherende voorstellingswijze op zijn nieuwste scheppingen. Hij benoemde dit nieuwe werk als de “nieuwe stijl” in zijn werk als kunstschilder in zijn Zwitserse woonplaats Davos.

Nieuwe abstracte vormen van Ernst Ludwig Kirchner

Der Neue Stil

Zijn landschappen uit de vroegere jaren maakten plaats voor de abstracte vormen met een sterke voorkeur voor de vrouwelijke vormen. Aan deze nieuwe stijl gingen vele voorstudies en de inspiratie uit een serie foto’s van naakten in het bos vooraf. De kunstwerken na deze omslag hebben een fantastische dubbele uitstraling, zijn scherp van kleurcontrast en prachtig om naar te kijken. De dans is een veel gebruikt thema in zijn werk. De kleurrijke catalogus bij de exposities van zijn gewaardeerde werk laat de lezers op een bijzondere wijze kennismaken met de werken op papier en doek en met enkele foto’s uit het familiealbum. Zijn nieuwere werk is meer geconcentreerd op de vorm van het menselijke figuur met voorkeur voor de vrouwelijke vormen en de dans. Natuurlijk is er zowel in de expositie als in de catalogus ook nog aandacht voor het vroegere werk in zijn interessante oeuvre. Kirchner heeft geëxperimenteerd met de kunst van het fotograferen, licht en schaduw en scherpte en onscherpte. De opnamen dateren uit 1929 en hebben duidelijk gediend als eigen inspiratiebron voor latere schilderijen. Ernst Ludwig Kirchner schilderde een zeer groot aantal kunstwerken. Door de politieke onrust in de dertiger jaren verblijft Kirchner steeds vaker in Davos en wordt ook depressief door de onrustige situatie in Duitsland.
In 1937 worden 639 werken van Kirchner uit Duitse musea verwijderd. Er zijn toch veel werken van hem bewaard gebleven, ondanks zijn verwoesting in 1938 van een groot deel uit zijn privé verzameling.
De catalogus bevat een biografie van de kunstenaar en interessante artikelen over het leven en werk van de kunstenaar. Ernst Ludwig Kirchner richtte in 1905 samen met zijn tijdgenoten Erich Heckel, Karl Schmidt-Rottluff en Fritz Bleyl de kunstenaarsgroep “Brücke” op en heeft meerdere tijdgenoten kunnen inspireren voor zijn persoonlijke stijl in de kunst.

ISBN 978-3-86678-192-4, “Der Neue Stil”, Björn Egging en Karin Schick, Kerber Verlag, 2008, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen