Robert Delaunay laat kleuren het werk doen

29 augustus 2013

Zijn bewondering voor de overtocht van Blériot in een vliegtuig over Het Kanaal, heeft kunstenaar Robert Delaunay zeker geïnspireerd tot het schilderen van het kunstwerk “Hommage à Blériot” in 1914. Dit belangrijke hoofdwerk in zijn oeuvre is een toonbeeld van de scheppingskracht van kleur als representant van beweging, ritme en harmonie in de schilderkunst van ondermeer de Frans schilder van moderne kunst Robert Delaunay (1885-1941).

Robert Delaunay laat kleuren het werk doen

Robert Delaunay: Hommage à Blériot

Dit kunstwerk en meerdere van zijn werken waren te zien in een tentoonstelling in het Kunstmuseum Basel. De catalogus van deze succesvolle expositie verscheen bij uitgeverij Kerber Verlag en bespreekt op een voortreffelijke wijze de fascinerende wereld rondom dit inspirerende schilderij. Samen met echtgenote Sonia Delaunay vormde hij een productief en strategisch kunstenaarsechtpaar, dat aan de wieg stond van de stroming van abstracte kunst en het gebruik van felle kleuren daarin. In de catalogus beschrijven toonaangevende auteurs hoe beide kunstenaars elkaar op een herkenbare wijze stimuleerden en aan hun persoonlijke oeuvre werkten. Aan het eind van de catalogus krijgen de lezers een geïllustreerd beeld van de door Delaunay toegepaste schildertechniek, de keuze van het materiaal en de lange geschiedenis van de vele uitgevoerde restauraties op het complete werk “Hommage à Blériot”.
In het jaar 1930 voerde Robert Delaunay al de eerste restauratie uit. Daarna volgden er nog verschillende restauraties. Aan het hoofdwerk gingen enkele studies vooraf en vervaardigde Delaunay enige variaties op zijn eerste grote schilderij uit 1914. Het is inmiddels bekend hoeveel varianten hij schilderde en tekende en waar de acht werken zich bevinden. Een grote kopie van “Hommage à Blériot” is door hem in een aantal stukken versneden. Het beeld van het hoofdwerk is een samenstelling van ideeën en beeldmotieven, waarvoor hij zich tussen 1912 en 1914 interesseerde en tot een complete uitwerking bracht.

De catalogus is meer dan een boek met een aantal plaatjes voor liefhebbers van moderne kunst. Het is een boek voor de kunstkenners, die meer willen weten over achtergronden uit moderne kunst en in het bijzonder uit het leven en werk van Robert Delaunay. Het boek voorziet daar in ruime mate in, door uitgebreid in te gaan op zijn bewondering voor pionier Louis Blériot, zijn passie voor kleur, zijn inspiratie voor echtgenote Sonia en zijn invloed op de kunstenaars August Macke en Paul Klee.

Het geheel is een zeer inspirerend boek voor studenten kunstgeschiedenis en voor iedereen met interesse in moderne kunst en de uiterst gewaardeerde invloed van de Franse kunstenaar Robert Delaunay.

ISBN 978-3-86678-121-4, “Robert Delaunay: Hommage à Blériot”, Roland Wetzel, Kerber Verlag, 2008, 120 pagina’s.


Gerelateerde artikelen