Unieke zeefdrukken van kunstenaar Andy Warhol

22 augustus 2013

Het is in 1980 dat een serie van 10 unieke zeefdrukken, gedrukt door Andy Warhol, voor de eerste maal in een expositie zijn te bewonderen. Direct zijn de bezoekers enthousiast en gefascineerd door het werk van de bekende Amerikaanse kunstenaar.

Unieke zeefdrukken van kunstenaar Andy Warhol

Warhol's Jews: ten portraits reconsidered

Andy Warhol bevond zich aan de top van zijn wereldroem als kunstenaar en kwam ineens met een serie van 10 zeefdrukken van bekende personen uit de 20e eeuw en van Joodse afkomst. Deze serie bevat de portretten van Sarah Bernhardt, Louis Brandeis, Martin Buber, Albert Einstein, Sigmund Freud, George Gershwin, Franz Kafka, the Marx Brothers, Golda Meir en Gertrude Stein. De basis van de kleurrijke zeefdruk wordt gevormd door de foto van de betreffende persoon. Met de creatieve ontwerpen worden de contouren van de gezichten geaccentueerd, bewerkt en van een bepaalde vlakverdeling voorzien. De auteur van het nieuwe boek onderzocht de achtergrond van de keuze van Warhol voor juist deze 10 personen. Bekende andere personen waren al in een eerder stadium vereeuwigd in zijn zeefdrukken op linnen. Op een vraag naar afdrukken van een eerder gemaakt portret van Golda Meir ontstond de idee om een nieuwe uitvoering te maken en toe te voegen aan negen portretten van Joodse personen. Een reeks van zeer geslaagde portretten in een scala aan kleuren en verdelingen was het fantastische eindresultaat. In het boek zijn alle portretten beschreven en over de persoon is een kleine biografie geschreven. Over het ontstaan van deze vorm van kunstuitingen krijgt de lezer een uitgebreid en geïllustreerd beeld. Een zeer mooie catalogus van de expositie in het Contemporary Jewish Museum in San Francisco (USA) vanaf 12 oktober 2008.

ISBN 978-0-300-14115-3, “Warhol’s Jews: ten portraits reconsidered”, Richard Meyer, Yale University Press, 2008, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen