Fotografie als kunstmedium krijgt ruimere toepassingen

9 augustus 2013

De eerste toepassingen van fotografie zijn voornamelijk gebaseerd op het vastleggen van stilstaande situaties van personen en voer- en vaartuigen. Een beweging was in de beginperiode van de fotografie funest voor een scherp en aantrekkelijk beeld en de vele opnamen dienden in eerste instantie voor het opbouwen van fotoarchieven om ze daarna te verwerken in publicaties of het geheugen weer op te frissen.

Fotografie als kunstmedium krijgt ruimere toepassingen

Why Art Photography

Aan de fotonegatieven werd aanvankelijk weinig gewerkt om ze aantrekkelijker te maken voor de afdrukken. Wel werd er gewerkt aan de afdrukken en de voorstellingen op de foto’s. Er kwamen aan het begin van de 20e eeuw steeds meer foto-opnamen met beelden van dingen en voorwerpen, die eerder tot kunst waren verheven. Het begin van de fotografie van kunstobjecten en de start van moderne kunstfotografie. In het boek “Why Art Photography” geeft de auteur een beeld van ontwikkelingen in de kunstfotografie versus de fotografie als kunst.

Niemand zal het ontgaan zijn dat de kunstfotografie inmiddels een gewaardeerde kunstuitingen is geworden in de wereld van de beeldende kunst. Foto’s dragen trouwens bij aan het bekendmaken van het werk van kunstenaars. Het boek geeft daarvan aantrekkelijke voorbeelden. Meerdere grote en kleine fotocollecties worden steeds vaker getoond in musea en fotogalerieën. Geliefde onderwerpen zijn landschappen, interieurs, stadsgezichten en architectuur van onder andere Candida Höfer, Frank Breuer, Thomas Struth en de collectie Watertorens van Bernd en Hilla Becher. Dankzij de digitale fotowereld is het mogelijk geworden om snel te werken en om digitale opnamen snel te bewerken.

Alle aspecten van de kunstfotografie zijn informatief en evenwichtig behandeld. De wijze waarop de auteur ingaat op de achtergronden van de kunstfotografie maken dit boekje geschikt voor gebruik door docenten en studenten van de fotovakschool en andere beroepsopleidingen in het vak van kunstfotografie en beeldbewerkingen.

ISBN 978-0-415-57734-2, “Why Art Photography?”, Lucy Soutter, Routledge, 2013, 145 pagina’s.


Gerelateerde artikelen