Satire en karikaturen voor een spraakmakende kunst

7 augustus 2013

Rondom een speciale interesse voor satire en karikaturen van Paul Klee (1879-1940) vindt in het Zentrum Paul Klee in Bern de expositie “Satire-Ironie-Groteske” plaats. Tot en met 6 oktober 2013 kunnen bezoekers kennismaken met de vermakelijke en spraakmakende werken van James Ensor, Honoré Daumier, Alfred Kubin en Lyonel Feininger. Op Daumier na tijdgenoten van de Zwitserse kunstenaar Paul Klee.

Satire en karikaturen voor een spraakmakende kunst

Satire - Ironie - Groteske

Zowel in de expositie als in de bijbehorende publicatie staan de dagboeken en de schetsen met satirische tekeningen van Paul Klee centraal. De kunstpublicatie belicht aan de hand van geselecteerde werken van de vijf kunstenaars de kunstzinnige werking van een satirische voorstelling en de veelal ironische ondertoon ervan. De periode van de werken ligt tussen 1830 en 1940. Een epoche van de grote omwenteling in de kunst en de maatschappij.

De keuze in het oeuvre van de individuele kunstenaar is gebaseerd op zijn persoonlijke ontwikkeling in deze stijl van de kunst en hun getekende dialoog tussen maatschappij, gebeurtenissen en personen. Het valt daarbij op dat oorspronkelijke voorstellingen op tekeningen van Honoré Daumier soms terugkeren in de tekeningen van de vier andere kunstenaars. Daumier is inspirator van vele latere politieke tekenaars. Klee had een grote bewondering voor het werk van Daumier. In het geboortejaar van Klee overleed Daumier. Het boek geeft van elke kunstenaar een uitgebreid beeld van de periode of zijn specifieke keuze voor satire en ironie in de kunstwerken. Sterk tot de verbeelding sprekende beelden zijn die op de tekeningen van Klee waarmee hij de combinatie politiek en oorlog verbeeld.

Satire en karikaturen voor een spraakmakende kunst - 2 Satire en karikaturen voor een spraakmakende kunst - 3 Satire en karikaturen voor een spraakmakende kunst - 4

Voor elke docent en student in de kunst en elke liefhebber van satire en ironie in de kunst een waardevolle kunstuitgave.

ISBN 978-3-86678-813-8, “Satire - Ironie - Groteske”, Rainer Lawicki, Kerber Verlag, 2013, 187 pagina’s.


Gerelateerde artikelen