Museumgidsen met literaire benadering van een museum

4 augustus 2013

Aan de serie Museumgidsen over bekende musea in Düsseldorf (D) en in het Duitse NRW zijn meerdere uitgaven toegevoegd. De compacte en uiterst verzorgde gidsen worden uitgegeven door Edition XIM Virgines onder leiding van Georg Aehling. De serie is gestart in 2006 op initiatief van het literatuurbureau NRW met een ondersteuning van Stadtwerke Düsseldorf en de Cultuurafdeling van Düsseldorf. Vanaf 2012 ondersteunt tevens de Kunststichting NRW de uitgebreide serie kunstboekjes.

Museumgidsen met literaire benadering van een museum

K20 Kunstsammlung NRW

Voor de inhoud van de boekjes schrijven gerenommeerde auteurs op literaire wijze interessante en bijzondere verhalen over de verschillende musea en de collecties. Elke benadering door de auteur is uniek, waardoor er telkens een verrassend beeld ontstaat over veelal verschillende musea. De auteurs lopen soms door de collecties, museumzalen, blijven lang staan bij een bepaald kunstwerk, schrijven gedichten of fantaseren relaties met kunstenaars. De inhoud van de kunstboekjes zijn daarom zo verrassend en boeiend om te lezen. Een bezoek daarna aan het museum werpt een nieuwe blik op de inhoud en de collecties.

Elk boekje bevat tevens mooie plaatjes uit het betreffende museum. De musea K20 en K21 benaderen de moderne kunst elk op een eigen specifieke wijze. In het boekje K20 koos de auteur voor kunstwerken van Dix, Léger, Klee, Dalí, Magritte en Miró en schrijft daarover vermakelijke teksten. Het boekje over K21 geeft naast plaatjes van werk van Matisse, Beckmann, Metzel, Picasso en Fontana ook plaatjes van de prachtige nieuwe inrichting en de moderne architectuur van dit authentieke reuze bouwwerk onder de naam Ständehaus.

Museumgidsen met literaire benadering van een museum - 2

ISBN 978-3-934268-52-4, “K20 Kunstsammlung NRW”, Martin Mosebach, Edition XIM Virgines, 2007, 48 pagina’s.

ISBN 978-3-944011-03-5, “K21 Kunstsammlung NRW”, Ingrid Bachér, Edition XIM Virgines, 2013, 48 pagina’s.


Gerelateerde artikelen