André Masson en zijn surrealistische werken

13 augustus 2013

De Franse kunstschilder André Masson (1896-1987) was één van de sleutelfiguur in de kunststroming van het surrealisme. Het surrealisme is een bijzondere stijl in de kunst, die inmiddels door kunstenaars buiten deze stroming wordt betrokken in hun nieuwe werken. Het werk van André Masson heeft daarvoor zichtbaar model gestaan.

André Masson en zijn surrealistische werken

André Masson and the surrealist self

Voor het schilderen van werken heeft hij zich gewaagd in het doolhof van onze ziel. Door een traumatische ervaring als militair in de eerste wereldoorlog is de wijze van schilderen dramatisch, grauw en ruw geworden. De beginjaren van zijn schilderwerk lieten een beeld van het kubisme achter, dat echter omgevormd werd door de stijl van het surrealisme. De onderwerpen werden in zekere perioden vanuit een abstracte woede uitgewerkt tot kunstwerken. Hij gebruikte vele soorten aan materialen voor het realiseren van de werken.

Het grootste deel van zijn oeuvre ontstond tussen de begin jaren twintig tot aan de veertiger jaren van de 20e eeuw. Deze periode was tevens de vruchtbaarste periode van het klassieke surrealisme met vele inmiddels wereldberoemd geworden beoefenaars, zoals Magritte en Dalí. Het werk van Masson is zeer boeiend en heel veelzijdig. Het extreme surrealisme is duidelijk aanwezig en verrassend in vorm en uitstraling bij deze introverte man. Hij was een aanhanger van Nietzsche is zeker een inspiratiebron voor jonge kunstenaars in de moderne kunst tussen 1950 en nu. Het nieuwe boek geeft een zeer mooie beschrijving over zijn leven en werk.

ISBN 978-0-300-13562-6, “André Masson and the surrealist self”, Clark V. Poling, Yale University Press, 2008, 201 pagina’s.


Gerelateerde artikelen