Karikaturen in kranten door Honoré Daumier

16 oktober 2013

Het Internationale Krantenmuseum in de Duitse stad Aken presenteerde in het onlangs geopende museum de tentoonstelling “De krant en de karikatuurkunst van Honoré Daumier”. Het materiaal werd getoond in samenwerking met het Duitse Krantenmuseum in Wadgassen.

Karikaturen in kranten door Honoré Daumier

Die Zeitung in der Künstlerkarikatur von Honoré Daumier

Honoré Daumier mag absoluut beschouwd worden als één van de bekendste Franse karikaturisten in de 19e eeuw. Zijn levenswerk omvat meer dan 4000 litho’s en 1000 houtskool- en krijttekeningen. Het zijn vooral zijn tekeningen, die hij maakte voor de satirische kranten “La Caricature” en “Le Charivari” in de jaren 1831 en 1832, maakten hem achteraf wereldberoemd. Zijn beroemde prenten bevatten meestal humoristische voorstellingen van een persoon, een voorval, een zaak of een specifieke situatie. In het algemeen dienen ze ter amusement of ter belediging van personen of organisaties, waarbij de meest kenmerkende trekken sterk overdreven getekend worden. Centraal in de tentoonstelling stonden de litho’s met het thema Krant en Krantenlezers. Aan de kaak is gesteld de beperkingen van de toenmalige persvrijheid en de censuur. Een geweldige expositie van een geweldige cartoonist.

ISBN 978-3-932036-34-7, “Die Zeitung in der Künstlerkarikatur von Honoré Daumier”, Christian Göbel, e.a., Deutsches Zeitungsmuseum, 2008, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen