René Magritte ontwikkelde surrealistische kunsticonen

11 oktober 2013

De beroemde Belgische kunstschilder, beeldhouwer, tekenaar, filmer en creatief fotograaf René Magritte (1898-1967) is vooral zo bekend geworden door zijn vele tot kunsticonen geworden afbeeldingen. Zijn werk is duidelijk door het surrealisme geïnspireerd.

René Magritte ontwikkelde surrealistische kunsticonen

Magritte A to Z

Magritte is zelfs één van de leidende figuren in deze kunststroming. In de twintiger jaren van de vorige eeuw sloot hij zich al snel aan bij een groep van beginnende surrealistische kunstenaars, onder aansturing van André Breton. In de eerste tien jaren van zijn kunstzinnige bestaan werkte hij in Parijs aan zijn werken en opdrachten. Aan het begin van de dertiger jaren vestigde hij zich in Brussel en bleef daar voor de rest van zijn leven als kunstenaar en fotograaf. Zijn handelsmerk werd surrealisme en een onuitputtelijke rijke fantasie om alledaagse gebruiksvoor-werpen en gewone herkenbare figuren te verwerken in spraakmakende illustraties en kunst. Bij de expositie “René Magritte: The Pleasure Principle” in Tate Liverpool verscheen een unieke publicatie over het werk van Magritte in de context van zijn voorwerpen en tijdgenoten. Vol iconen en reproducties van zijn fantastische werken. Kunstliefhebbers leren Magritte op zeer speciale wijze kennen en de kenners van Magritte zullen extra verrast zijn over de veelzijdigheid van zijn creativiteit als een fotograaf en ontwerper van affiches. Het boek “Magritte A to Z” is sterk aanbevolen voor liefhebbers van prachtige kunst en alle studenten in de kunstgeschiedenis.

René Magritte ontwikkelde surrealistische kunsticonen - 2 René Magritte ontwikkelde surrealistische kunsticonen - 3 René Magritte ontwikkelde surrealistische kunsticonen - 4

ISBN 978-1-84976-003-4, “Magritte A to Z”, Christoph Grunenberg en Darren Pih, Tate Publishing, 2011, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen