Transparant karakteristiek voor kunst van Calderara

10 oktober 2013

Het oeuvre van de Italiaanse kunstenaar Antonio Calderara (1903-1978) bestaat in grote lijnen uit een vroege periode van figuratieve kunst en een latere periode uit geometrisch-abstracte voorstellingen op de kunstwerken.

Transparant karakteristiek voor kunst van Calderara

Antonio Calderara

Karakteristiek voor zijn werk is het gebruik van lichtere kleuren, die transparantie en diepte suggereren. De voorstellingen roepen bij de waarnemers een stille fascinatie op. In zijn vroege werk domineren herkenbare voorstellingen en rustgevende landschappen. Maar ook zijn gestileerde familieportretten zijn magisch en realistisch. Het Noord-Italiaanse landschap met de prachtige meren en het specifieke licht komen veelvuldig voor in de werken van Calderara. De kunst van Piet Mondriaan heeft vanaf 1954 Calderara op een zichtbare wijze sterk beïnvloed. Zijn voorstellingen van de werkelijkheid verdwijnen naar de achtergrond om in 1959 zijn eerste eigen invullingen van vlakken te presenteren. Een nieuwe periode in het leven van Calderara wordt werkelijkheid. In die nieuwe periode stijgt de graad van abstractie in zijn schilderkunst en lossen landschappen en gebouwen volledig op in elementaire kleurvlakken. In een expositie in het Museum Ritter kregen bezoekers in 2011 aan de hand van ruim 100 kunstwerken, uitgevoerd in olieverf, aquarel, zeefdruk of tekening, op een aangename wijze een beeld van zijn invulling van kunst. In een catalogus zijn de meeste werken afgebeeld en geven auteurs een beeld van het leven en werk van de schilder Antonio Calderara.

ISBN 978-3-88423-376-4, “Antonio Calderara”, Barbara Willert en Andreas Bee, Verlag Das Wunderhorn, 2011, 160 pagina’s (E/D).

Museum Ritter, Alfred-Ritter-Strasse 27, D-71111 Waldenbuch, www.museum-ritter.de.



Gerelateerde artikelen