Jonge kunstenaar realiseert kleurenleer en kunstwerken

9 oktober 2013

De kunsthal van de Hypo-Cultuurstichting in München toonde het levenswerk van de Duitse romanticus Philipp Otto Runge (1777-1810). Zijn kunstzinnige oeuvre was voor de eerste maal buiten Hamburg in een omvattende retrospectief te beleven.

Jonge kunstenaar realiseert kleurenleer en kunstwerken

Kosmos Runge - Der Morgen der Romantik

Bijna 300 werken van de op jonge leeftijd overleden kunstgenie werden er getoond. Philipp Otto Runge geldt naast Caspar David Friedrich als één van de belangrijkste pioniers van de Duitse romantische kunststroming. Bezoekers maakten kennis met 25 schilderijen, meer dan 200 tekeningen en 50 papierknipkunstwerken en kijken daarmee in de Kosmos Runge.
Van bijzondere waarde zijn de portretten van zijn familieleden, vrienden en kennis-sen en de zelfportretten. Ook zijn schetsen en tekeningen zijn van hoge kunstzinnige waarde en dienen vaak als studiemateriaal voor studenten aan de kunstacademie of in lessen kunstzinnige beeldvormgeving.
Runges kunstzinnige oeuvre is zeer klein. In de amper 10 jaren van zijn korte leven, waarin hij technisch in staat was, met olieverf te schilderen - hij begon daarmee pas aan het einde van het jaar 1800 op een leeftijd van 23 jaar aan de Kopenhagense Academie - ontstonden slechts ongeveer 34 olieverfschilderijen. Hij benaderde zijn scheppingen in het algemeen vanuit een totaal gedachte van de kunst van dichten, schilderen, muziek en architectuur. Ook speelde de religie een belangrijke rol in zijn composities. Het zijn vooral de mooie zelfportretten die zo’n sterke realiteit en echtheid uitstralen. Zijn fragiele papieren knipkunstwerkjes zijn meesterwerken van nauwkeurigheid. De festiviteiten rondom de 200e sterfdag van Philipp Otto Runge heeft veel unieke publicaties opgeleverd met een fascinerende benadering van zijn leven en werk. Met prachtige reproducties en interessante beschrijvingen is het een zeer waardevol kunstdocument geworden. De expositie in München was in 2011 te bezichtigen. Het boek is in de erkende boekwinkel te bestellen.

ISBN 978-3-7774-3061-4, “Kosmos Runge - Der Morgen der Romantik”, Markus Bertsch, Regine Gerhardt, Hirmer Verlag, 2010, 408 pagina’s.

Jonge kunstenaar realiseert kleurenleer en kunstwerken - 2

Afb. Philipp Otto Runge, Selbstbildnis mit braunem Kragen, ca. 1802, olieverf op linnen, 37 x 31,5 cm
© Hamburger Kunsthalle und Runge Erben.


Gerelateerde artikelen