Kinderen leren naar kunst te kijken en te waarderen

15 maart 2017

Onder de titel “Look!” kwam in Engeland een serie van vijf kunstboeken over kunst en kunstenaars voor kinderen op de markt. De boeken zijn geschreven door Gillian Wolfe, een ervaren schrijfster op het vlak van kinderboeken. Inmiddels zijn de uitgaven ook vertaald in het Chinees. Uitgave “Look! Really Smart Art” in het Chinees is aan de OF Boekencollectie Illusies toegevoegd. Op de voorzijde prijkt een beeld van een gezicht, dat geschilderd is door de Spaanse surrealist Salvador Dalí. Je moet echt een genie zijn om dit beeld te bedenken en te schilderen.

Kinderen leren naar kunst te kijken en te waarderen

Look! Really Smart Art

Het gezicht maakt deel uit van een groter schilderij. Er is een bijzonderheid in deze kunstzinnige voorstelling. Draai het plaatje naar links en ervaar een magische beeldbelevenis en een blik in de woestijn met een groene oase en een aantal bewoners van dit gebiedje. Dalí was een meester in het schilderen van magische voorstellingen en het boeiende spel met optisch bedrog. In het vijfde boek van de succesvolle serie kunstboeken bespreekt de auteur alle magie en visueel gegoochel door kunstenaars om onze ogen te misleiden of zelfs te bedriegen.

Daartoe bevat het boek geselecteerde reproducties van schilderijen en tekeningen waarop de maker ervan gewerkt heeft met visuele effecten als trompe l’oeil, visuele beweging in vlakke figuren, ogen die blijven kijken naar de waarnemer, surrealisme, lichteffecten, pointilisme en visuele suggesties. Zij maakt daarbij gebruik van werk van Escher, Hockey, Chagall, Pollock, Dürer, Seurat, Dalí en andere toonaangevende kunstenaars. Een leuk boek voor jongeren.

ISBN 978-7-5434-9849-5, “Look! Really Smart Art”, Gillian Wolfe, Hebei Education Press, 2013, 45 pagina’s.