Kunst van bewegen in twee- en driedimensionale kunst

9 oktober 2014

De kunst om een bewegend effect te realiseren in een op een plat vlak getekende afbeelding wordt op-art genoemd. Op-art is van oorsprong een abstracte kunststroming die is ontstaan aan het einde van de vijftigerjaren van de vorige eeuw. Het is een kunstvorm die ontstaan is uit verschillende kunststromingen, zoals het constructivisme en het neo-plasticisme. Ook het baanbrekende gedachtegoed van Bauhaus heeft veel bijgedragen aan de verspreiding van de op-art.

Kunst van bewegen in twee- en driedimensionale kunst

Optische Illusies

Inmiddels is deze stroming in de moderne kunst volledig erkend als een kunst met een magische uitstraling en met de mogelijkheden om de kijker op het verkeerde been te zetten in de visuele waarneming. De van oorsprong statische afbeeldingen veroorzaken als snel kleine of zelfs heftige visuele bewegingen bij de kijkers, hoewel er niet echt iets beweegt. In het dikke boek Optische Illusies geven de samenstellers een schat aan tekeningen en ontwerpen waarin telkens de basis van de op-art een rol speelt. Het boek presenteert op indrukwekkende wijze vier collecties van originele op-art afbeeldingen, die exclusief voor dit geweldige boek zijn ontworpen. Daartoe is het boek verdeeld in vier hoofdstukken.

Kunst van bewegen in twee- en driedimensionale kunst - 2
Een kleurrijk detail uit "Optische Illusies"

Het eerste gedeelte behandelt 2dimensionale op-art, waarbij de afbeelding een 2D optisch effect suggereert. Het tweede hoofdstuk behandelt de 3dimensionale op-art, waarbij het lijkt dat de afbeelding of een deel ervan boven het papier zweeft. De kunst van de beweging is het onderwerp van het derde hoofdstuk. Tenslotte komt in het vierde hoofdstuk de invloed en de magische effecten van kleur in de op-art ruim aan de orde in de vele unieke kleurenafbeeldingen en -vormen. Het is de frisheid en dynamiek van kleur die zorgen voor nog meer optisch effect. Lezers, kijkers en liefhebbers van illusies in de visuele waarneming maken kennis met een visuele schat aan honderden originele afbeeldingen met optische kunst. De verklarende en informerende teksten zijn in vier talen afgedrukt. Verzamelaars van illusies en andere optische fenomenen verkrijgen met de aanschaf van dit boek een geweldig archief aan optische kunst.

ISBN 978-94-60650-413, “Optische Illusies”, Sergio Guinot Studio, BooQs Publishers, 2010,
352 pagina’s.


Gerelateerde artikelen