Vermakelijke zoekplaatjes in historische perspectieven

12 oktober 2014

Sinds ruim 10 jaar tekent Hannes Binder zijn zoekplaatjes voor onder andere het Zwitserse tijdschrift NZZ Folio (Neuen Zürcher Zeitung). De illustrator Hannes Binder mag zich inmiddels een meester noemen in het verstoppen van personen, flora, fauna, voorwerpen en dingen in de fantastisch mooie pentekeningen in de vorm van ouderwets houtsnijwerk. Zelfs op de titelzijde van zijn nieuwe boek is de pijp van Maigret zoek! Steeds kiest hij een bepaald thema of een bijzondere gebeurtenis en tekent daar een voorstelling bij.

Vermakelijke zoekplaatjes in historische perspectieven

Hannes Binders Vexierbilder

Hij zoekt daar een passend voorwerp of plaatje bij dat hij dan verstopt in zijn tekening. Dan maakt hij een volledig plaatje als een spel van negatieve en positieve vormen, van tussenruimten en perspectieven, van wandbekledingen en vloerbedekkingen en vooral met de afleidende voorwerpen, rondingen en schaduwen. Ergens in die vaak gecompliceerde, maar vooral boeiende omgeving is er iets verborgen. Kunst, cultuur, psychologie, geschiedenis en actuele situaties spelen een hoofdrol. De volledig zwart/wit tekeningen hebben een magische aantrekkingskracht en een spannende uitstraling op lezers en kijkers. Het bijbehorende verhaal en de informatie over het verborgen voorwerp of persoon maakt elke tekening extra interessant.

De oudere tijden, kunstfeiten en historisch culturele gebeurtenissen komen weer tot leven in de prenten van Hannes Binder. Zijn markante en krachtige tekentechniek en zijn keuze voor de thema’s maken de gebundelde uitgave van zijn afzonderlijk gepubliceerde pentekeningen een fascinerend en inspirerend grafisch werk. Laat u zich eens verrassen door de zoekplaatjes en kijk vooral niet al te snel naar de door
Hannes Binder gegeven kijktips. In “Waar is Duchamp?” neemt illustrator Hannes Binder ons mee in de wereld van de kunst in een café. Achter de bar staat Mona Lisa en schenkt een glas wijn in. Andy Warhol drinkt gezellig met zijn spiegelbeeld een biertje uit zijn bekende Campbell blik. De snor die Duchamp in het schilderij “L.H.O.O.Q” gaf aan Mona Lisa ontbreekt niet. Ook Duchamps attributen als het fietswiel, de plasbak en de flessendroger zijn aanwezig bij de bar. Een compleet gezellige tent, waar alleen Duchamp zelf op een geheime plaats het geheel observeert. Er valt visueel nog veel te ontdekken in deze verrassende uitgave.

ISBN 978-3-03823-547-7, “Hannes Binders Vexierbilder”, Hannes Binder, Verlag NZZ, 2009, 148 pagina’s.


Gerelateerde artikelen