Straatkunst levert kijkers driedimensionale sensatie

13 oktober 2014

Over de gehele wereld vinden 3D beelden in de vorm van trompe l’oeil, lenticulairs, anamorfosen, abstracte illusies en andere unieke driedimensionale beeldtechnieken toepassing als versiering en als vermaak van het grote publiek op de gewone straat. Locaties als pleinen, lange blinde muren, perrons van het openbaar vervoer, geluidswallen, straatmeubilair, winkelstraten en andere grote openbare vlakken waar veel personen vertoeven zijn veelal het nieuwe werkterrein van straatkunstenaars met een voorliefde voor optische bedrog, illusies en driedimensionale verschijnselen in hun vaak tijdelijke vlakke kunstwerken met de sensationele driedimensionale effecten.

Straatkunst levert kijkers driedimensionale sensatie

3D Street Art

De kijkers naar de gerealiseerde werken zijn veelal zeer verbaasd over het effect van de voorstelling op hun waarneming. Er is sprake van optisch bedrog en toch is het voor iedereen duidelijk dat de beelden werkelijkheid zijn door de 3dimensionale uitstralingen van de straattekeningen of de muurschilderingen. In het nieuwe boek is de wereld van het optische bedrog samen-gebracht op een bijzondere wijze met een drietalige (F, E, NL) beschrijving over de getoonde kunstwerken en de kunstenaars.

De uitwerking op de lezers is verbluffend door de gebruikte technieken en ervaring van de uitgekozen kunstenaars. De auteur beschrijft het werk van onder andere Kurt Wenner, Edgar Müller, Tracy Lee Stum, Eric Grohe en van een aantal kunstenaars met graffitikunst. De magische 3D werken zijn verdeeld in muurschilderingen, straattekeningen en in graffiti. Het boek geeft een uitstekend beeld van de fantastische mogelijkheden om het publiek te vangen in magische 3dimensionale voorstellingen met veelal een bijna angstig diepte-effect.

ISBN 978-90-79761-29-6, “3D Street Art”, Birgit Krols, Tectum Publishers, 2010, 192 pagina’s.


Gerelateerde artikelen