Omvattende retrospectief over Philipp Otto Runge

12 oktober 2014

Ter gelegenheid van de eerste omvattende retrospectief van bijzonder werk van kun-stenaar Philipp Otto Runge sinds ruim 30 jaar, verscheen het kunstboek Silhouetten met prachtig knipwerk van de veel te jong gestorven, uiterst veelzijdige kunstenaar. Philipp Otto Runge (1777-1810) geldt als stichter van een romantische kunst, die is ontstaan uit het combineren van muziek, gedichten, schilderkunst en architectuur. Onder de titel “Kosmos Runge” toonde het team van de Hamburger Kunsthalle van in 2011 zijn beroemde schilderijen, zelfportretten, tekeningen en een serie van 50 silhouetten van geknipte bloemen, planten, bladeren, dieren en personen.

Omvattende retrospectief over Philipp Otto Runge

Philipp Otto Runge: Scherenschnitte

Speciaal voor het gedeelte van de exclusieve silhouetten is het nieuwe boek samengesteld. De silhouetten van Runge behoren thans tot de kostbaarheden van de Duitse romantische periode, nadat ze in de kunstgeschiedenis langere tijd betiteld werden als gelegenheidswerk. De schoonheid en metafysische bouw van de natuur vormden het centrale thema in Runges schilderkunst. In zijn knipkunst is zijn liefde voor de natuur op kunstzinnige wijze uitgedrukt. Zijn kniptechniek zorgt telkens voor een verrassende uitstraling van zijn gekozen voorstellingen. Het werk van Runge heeft zelfs kunstenaars Joseph Beuys, Matisse en Andy Warhol in hun knipvaardigheden sterk gestimuleerd. Het boek toont 50 van de mooiste silhouetten van Runge uit openbaar- en privébezit.

Omvattende retrospectief over Philipp Otto Runge - 2
Philipp Otto Runge (1777-1810), zelfportret

ISBN 978-3-8296-0509-0, “Philipp Otto Runge: Scherenschnitte”, Harald Eggebrecht, Schirmer/Mosel Verlag, 2010, 120 pagina’s.


Gerelateerde artikelen