Museum toont moderne kunst uit Latijns-Amerika

10 oktober 2014

Speciaal ter gelegenheid van de expositie “Vibración”, met moderne kunstuitingen uit Latijns-Amerika, verscheen een compacte en geïllustreerde kleurrijke catalogus met kunstwerken uit The Ella Fontanals-Cisneros Collection. De kunstwerken waren te bewonderen tot en met 30 januari 2011. Centraal in de getoonde moderne werken staan ritmen, reeksen en bewegingen in de kunstvorm van schilderijen, affiches, objecten, foto’s en sculpturen. In een grote ruimte van het museum in Bonn zijn de kunstwerken door de centrale thema’s gegroepeerd.

Museum toont moderne kunst uit Latijns-Amerika

Vibración - Moderne kunst uit Latijns-Amerika

Zo zijn er bolvormige constructies en kinetische constructies door onder andere Alejandro Otero en Jesús Rafael Soto. De titel van de kunstexpositie is ontleend aan het werk Vibración (1961), uitgevoerd in hout, gips en metaal, van Jesús Rafael Soto. Kunst uit Latijns-Amerika is bij veel kenners nog vrij onbekend gebleven. Dat verandert al snel bij het aanschouwen van de moderne kunst uit de eerste helft van de 20e eeuw. De stijlen van de klassieke moderne kunst uit Europa en de Verenigde Staten uit die periode zijn overigens herkenbaar, maar toch zijn zij op een andere wijze verwerkt.

De bezoekers maken kennis met de ontwikkeling van de geometrische abstractie in de Latijns-Amerikaanse kunstwereld. Meerdere artikelen vertellen over de ontwikkelingen en beschrijven specifieke en bijzondere details over de kunstenaars en de getoonde werken. Zoals de gekleurde vlakverdeling “Número Uno” van Héctor Ragni en de mooie fresco “Mexico heden en morgen” van Diego Rivera. Ook foto’s maken deel uit van het getoonde erfgoed.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Friedrich-Ebert-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen