Kunst van Ludwig Wilding zorgt voor op-art effecten

6 november 2014

Ter nagedachtenis van de vorig jaar overleden kunstenaar Ludwig Wilding vindt in het Museum voor Konkrete Kunst de expositie “Ludwig Wilding in de Context van de Op-Art” tot en met 10 april plaats. Kunstenaar Ludwig Wilding, oprichter van de Stichting voor Konkrete Kunst en Ontwerp, was gefascineerd door de complexiteit van het functioneren van onze visuele waarneming en de soms magische visuele reacties op optische kunstwerken.

Kunst van Ludwig Wilding zorgt voor op-art effecten

3D-effecten in kunst Ludwig Wilding

De expositie toont zijn verrassende op-art verschijnselen in een veld van de kunstwerken van andere kunstenaars met sterke voorkeur voor op-art en visuele illusies. De kijkers zien in zijn werken beweging, kleuren en diepte, die er eigenlijk niet zijn en toch ervaren worden. Zijn leven lang is hij door wetenschappelijk onderzoek en door kunstzinnige experimenten op zoek naar achtergronden van het ontstaan van de merkwaardige optische verschijnselen in de op-art. Zijn ervaringen zette hij om in geweldige en sterk bewegende beelden in zijn vlakke en 3dimensionale werken.

Kunst van Ludwig Wilding zorgt voor op-art effecten - 2 Kunst van Ludwig Wilding zorgt voor op-art effecten - 3
Stereoscopische beelden van Ludwig Wilding.

Hij speelde vaak met het diepte-effect van stereoscopische beelden in een combinatie met het optische verschijnsel van Moiré. Zijn kunstwerken moeten actief worden benaderd om volledig te kunnen profiteren van zijn 3D ontwerpen en bedoelingen. Om het gehele kunstwerk te aanschouwen is het nodig om zelf te bewegen langs het werk. Het visuele effect is verbluffend en het werk van Ludwig Wilding staat op gelijke hoogte met werk van Bridget Riley, Jesús Rafael Soto, François Morellet, Victor Vasarely en dat van anderen, die de waarneming op de proef stellen. Met de op-art kunstwerken begon hij in 1960.

Museum für Konkrete Kunst, Tränktorstrasse 6-8, D-85049 Ingolstadt, www.mkk-ingolstadt.de.


Gerelateerde artikelen