Fascinerende waarneming door beweging in de kunst

16 oktober 2014

Beweging in de kunst is een fascinerend en gewaardeerd ontwerpthema voor het realiseren van kunstwerken. Het publiek kijkt heel geboeid naar kinetische kunst en de kunst waar tijdens de waarneming een beweging van het beeld spontaan ontstaat. Er is dan sprake van een illusie van beweging, die vooraf door de kunstenaar is bedacht. De richting optische kunst is dan ook een flink aandachtsgebied bij de directeuren en conservators van musea, bij tentoonstellingsmakers, galeriehouders en verzamelaars.

Fascinerende waarneming door beweging in de kunst

Kunst ist Bewegung

Het grote publiek is veelal gecharmeerd van optische verschijnselen, optisch bedrog en onmogelijke figuren in de moderne schilderkunst en sculpturen. De uitspraak “Kunst is beweging” van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely geeft de basis voor zijn scheppende kracht van kinetische kunst. Zijn oeuvre vormt zeker de grondslag voor een nieuwe categorie in de kunstontwikkeling van de 20e eeuw.

Een hoogtepunt in de ontwikkeling van de optische kunst en geometrische kunst is het ontstaan van een nieuwe stroming, die onder het begrip Op Art in de jaren 60 van de vorige eeuw door kunstkenners en het publiek volledig werd omarmd. In de kunstcollectie van het internationaal werkende bedrijf Würth is Op Art sterk vertegenwoordigd. Speciaal ter gelegenheid van de reizende tentoonstelling “Kunst ist Bewegung” verscheen een kunstcatalogus met interessante beschrijvingen over ontwikkelingen in de optische kunst en met een schat aan kleurrijke afbeeldingen van kunstwerken van internationaal bekende kunstenaars.

Met compacte hoofdstukken behandelt de auteur van de catalogus begrippen als vorm, kleur, beweging, licht, de interactie van kleuren, dynamiek van strepen en banden, nieuwe expressiviteit en optische illusies. In het hoofdstuk over de beweging als een afbeelding komen de nagenoeg gelijktijdig gepresenteerde fotografisch bevroren bewegingsmomenten van de Franse fotograaf Étienne Jules Marey en van de Engelse fotograaf Eadweard Muybridge in respectievelijk het jaar 1886 en 1887 aan de orde.

De catalogus sluit af met het onderwerp sculptuur als beweging in een ruimte. In de catalogus maakt de lezer kennis met de kunst van onder andere Victor Vasarely, Johannes Itten, Auguste Herbin, Sonia Delaunay, Max Ernst, Jean Arp, Josef Albers, Günter Fruhtrunk, Karl Gerstner, Yaacov Agam, Jean Tinguely, Joan Miró en Max Ackermann. Het boek is uiterst informatief en leerzaam voor elke kunstliefhebber en voor student en docent.

ISBN 978-3-89929-091-2, “Kunst ist Bewegung”, Sonja Klee, Swiridoff Verlag, 2006, 92 pagina’s.

In ons land heeft het concern Würth een vestiging in ’s-Hertogenbosch. Voor kunst zijn er speciale ruimten gereserveerd in het moderne bedrijfsgebouw. De Kunstlocatie Würth is altijd gevuld met werken uit de omvangrijke eigen collecties. Kijk voor aanvullende informatie op www.wurth.nl.


Gerelateerde artikelen