Twee platonische lichamen uit optisch glas geslepen

19 oktober 2014

Op de Ars en Mathesisdag in 2010 in het Oortgebouw bij de Wiskundefaculteit van de Universiteit Leiden, waren onder andere enkele bijzondere wiskunstobjecten te zien. Eén van de exposanten, Chris Brussel uit IJsselstein toonde daar een uit optisch glas geslepen dodecaëder. Dit ruimtelijke object wordt gemaakt door de Tsjechische kunstenaar en hoogleraar glaskunst Pavel Satrapa te Praag. Een collega hoogleraar wiskunde berekend de hoekpunten van de vijfhoeken en zet deze dan op de bol uit voor de bewerking. In acht werkgangen per vlak wordt de bol met schijven van achtereenvolgens metaal, hout en huid geslepen en gepolijst.

Twee platonische lichamen uit optisch glas geslepen

Ruimtelijke glasobjecten met optische verschijnselen

Er ontstaat een magisch object met een fascinerend boeiende schoonheid en een krachtige transparante uitstraling. De dodecaëder, één der vijf platonische lichamen is natuurlijk al sinds de oudheid bekend. Het getoonde object is echter van een zeer bijzondere vormgeving door de spiegeling en reflectie, waardoor er een echte kubus in het hart van de dodecaëder geprojecteerd wordt. Deze kubus moet als het ware met het oog “gezocht” worden. Er was ook nog een tweede glasobject te bewonderen, namelijk een icosaëder. Ook dit ruimtelijke object behoort tot de groep van de vijf platonische lichamen. Dit werk is eveneens gerealiseerd door kunstenaar Pavel Satrapa. Beide objecten, twaalfvlak en twintigvlak, blijven fascineren voor de wiskundigen en voor iedereen met interesse in glaskunst en ruimtelijke objecten.

Chris Brussel is zelf een glaskunstenaar en galeriehouder in IJsselstein. Hij vertegenwoordigt Pavel Satrapa in de Benelux. Hij kan niet alleen het twaalfvlak en het twintigvlak leveren, maar ook andere objecten van de Tsjechische kunstenaar. Voor meer informatie kunt u terecht op de websites www.optischglas.nl en www.chrisbrussel.nl, of u kunt rechtstreeks met Chris Brussel afspreken voor een bezoek aan zijn galerie en atelier op de Hogedijk 10 b, 3401 RD IJsselstein. Voor een snel contact bel 030 657 99 80.

Een animatiefilmpje op de internetsite geeft een fraai beeld van dit bijzondere optische verschijnsel door de reflecties. De ruimtelijke glasobjecten worden afgeleverd in een luxe houten verpakking. De dodecaëder, een regelmatig twaalfvlak, is een ruimtelijke figuur met 12 vijfhoekige vlakken, 20 hoekpunten en 30 ribben. De icosaëder, een regelmatig twintigvlak, is een ruimtelijk figuur met 20 driehoekige vlakken, 12 hoekpunten en 30 ribben. Beide ruimtelijke objecten behoren tot de fascinerende groep van de vijf platonische lichamen. Tot de groep van de platonische lichamen behoren het viervlak, het zesvlak, achtvlak, twaalfvlak en twintigvlak.


Gerelateerde artikelen