Kunst van optische illusies in een historisch perspectief

18 december 2016

De catalogus Abstract Loop Austria bij de gelijknamige tentoonstelling in 21er Haus in Wenen (Belvedere kunstkwartier) laat de lezers op uitgebreide wijze kennis maken met de komst en de ontwikkelingen van de op-art, de kinetische kunst en de kunst van optische illusies. In 1950 startte het museum, toen nog 20er Haus, een kunstprogramma met nieuwe stromingen in de kunst met strakke geometrische patronen en kinetische uitwerkingen.

Kunst van optische illusies in een historisch perspectief

Abstract Loop Austria

Deze overgang leidde in 1967 tot het organiseren van een tentoonstelling met werk van Marc Adrian, Richard Kriesche en Helga Philipp. Het actief waarnemen van kunst stond daarbij centraal door de structuur, het ritme en de beweging. Kunst werd variabel. Verandert het standpunt van de kijker, dan krijgt het werk een onverwachte invulling en uitstraling. Bijna 50 jaar later vond in het museum opnieuw de thematische expositie plaats.

Ook nu weer kunst van genoemde kunstenaars aangevuld met het werk van Gerwald Rockenschaub en van enkele internationaal erkende kunstenaars. In één van de eerste artikelen geeft de auteur een overzicht van het ontstaan van beide nieuwe stromingen in de kunst: de op-art en de kinetische kunst. De rol van de vier kunstenaars komt daarbij uitgebreid aan de orde door beschrijvingen en vooral door het tonen van hun inbreng als kunstenaar. Een kunstdocument rijk aan kleurrijke reproducties uit de oeuvres.

ISBN 978-3-902805-95-9, “Abstract Loop Austria”, Agnes Husslein - Arco en Axel Köhne, 21er Haus - Museum Belvedere, 2016, 232 pagina’s.

21er Haus, Arsenalstraße 1, A-1030 Wien, www.21erhaus.at.


Gerelateerde artikelen