Kunstwerken vormen decor voor digitaal tuinlandschap

25 april 2014

In samenhang met de aantrekkelijke en de groots opgezette nationale bloemen- en tuinenshow “Bundesgartenschau 2009” in de stad Schwerin in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern organiseerde het Museum Schloss Schwerin eveneens een grootse expositie met kunstwerken in relatie tot parken, tuinen en landschappen.

Kunstwerken vormen decor voor digitaal tuinlandschap

Vom Blumenbild zum digitalen Garten

De expositie “Garten - Vom Blumenbild zum digitalen Garten” is de inspiratiebron voor liefhebbers van bloemen, planten en tuininrichtingen en voor kunstkenners. In de kleurrijke expositie kunnen bezoekers genieten van de kleurenpracht en vormen van allerlei facetten uit het tuingebeuren. Ook andere thematentoonstellingen gaven een boeiend beeld van kunstontwikkelingen in bloemenpracht en het stilleven in de kunst en in vele vormen van kunstuitingen. Met de komst van digitale beelden en vormen kozen ook meerdere kunstenaars voor het gebruik van de nieuwe mogelijkheden om kunstwerken te ontwerpen en te realiseren.

De samenstellers van de tentoonstelling gaven een uitgebreid kunstbeeld over de geschiedenis van parken, kasteeltuinen en de omvangrijke kunstcollectie in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Juist in het kader van de “Parken- en Tuinenshow 2009” en de culturele rijkdommen van de musea in het gebied van Schwerin is het mogelijk geworden om kunstprojecten te realiseren op meerdere locaties als tuinen in Schwerin, Güstrow en Ludwigslust en de toeschouwers een tijdreis te bieden van de Renaissance tot in de tijd van moderne kunst en het digitale tijdperk van heden. Ruim 60 topstukken uit de eigen collectie tonen deze geschiedenis op voortreffelijke wijze. De nieuwe kunstvorm met digitale projecties en andere kunstuitingen laat de toeschouwers op een geheel andere wijze kijken naar kunst, observeren, ontdekken en het verwerken van beelden. Al in de 19e en 20e eeuw speelde ook de fotografie een bepaalde rol in het vastleggen van beelden. De schilderkunst kreeg daarbij al historische waarde. Het digitale tijdperk geeft in de 21e eeuw zelfs een onbeperkte mogelijkheid om beelden te ontwerpen, generen en te bewerken. De begeleidende catalogus geeft in rijk geïllustreerde tekst de historische ontwikkelingen van tuinen en parken en de bijbehorende kunstuiting goed verzorgd en inspirerend weer. Veel historische tuinontwerpen zijn besproken en van oorspronkelijke plantekeningen voorzien. De bloemenpracht in de kunst is vertegenwoordigd door een schat aan Nederlandse stillevens van Hollandse meesterschilders uit de zeventiende eeuw. Meerdere videoproducties en installaties geven een beeld van mogelijkheden met een softwareprogramma en de computer.

ISBN 978-3-86106-111-3, “Vom Blumenbild zum digitalen Garten”, Dirk Blübaum en Gerhard Graulich, Kunstsammlungen Museum Schwerin, 2009, 240 pagina’s.

Museum Schloss Schwerin, Lennéstrasse 1, D-19053 Schwerin, www.museum-schwerin.de.


Gerelateerde artikelen