De exotische mens als object voor amusement

26 april 2014

Het rijk geïllustreerde boek “De Exotische Mens” gaat over het kijken naar andere mensen. Onze blik op ‘de ander’ is zelden neutraal. In het boek en de bijbehorende expositie maakt de lezer kennis met de geschiedenis van de activiteiten rondom het tonen van mensen aan andere mensen.

De exotische mens als object voor amusement

De exotische mens. Andere culturen als amusement

Circussen, jaarmarkten en dierentuinen toonden in de periode tussen 1870 en 1940 honderden groepen mensen, die bijzonder waren vanwege hun huidskleur, gebruiken en kleding. Ook wetenschappers brachten deze ‘andere’ mensensoorten in kaart en in beeld door hen van top tot teen op te meten, te fotograferen en te classificeren. De beeldresultaten van deze overijverige reizigers en wetenschappers zijn verwerkt in een aantrekkelijke expositie en in een zeer informatieve, boeiende en leerzame publicatie. Mogelijk is er sprake van een bedenkelijke fascinatie voor de exotische culturen. Aan de andere kant is er dankzij die bijzondere aandacht veel ervaren en geleerd van andere rassen en culturen. De lezer van het boek vol merkwaardigheden, authentieke foto’s, illustraties, affiches en achtergrondartikelen, krijgt een schat aan informatie en indrukken over de wijze waarop de ‘blanke’ mens op een bepaalde manier omging met de ‘exotische’ mens. De antropometrische fotografie werd met succes toegepast om verkoopbare foto’s te realiseren. Een heel mooi boek voor de student antropologie en voor iedereen met interesse in geschiedenis en cultuur.

ISBN 978-90-209-82-89-3, “De exotische mens. Andere culturen als amusement”, Patrick Allegaert en Bert Sliggers, Uitgeverij Lannoo, 2009, 176 pagina’s.


Gerelateerde artikelen