Laat je verleiden door een verzameling visuele illusies

1 maart 2018

Door de keuze voor een liggend formaat om het aantrekkelijke aantal van ruim 70 adembenemende illusies te presenteren, is er een prachtig boekje ontstaan, dat voor elke verzamelaar en liefhebber van visuele en optische illusies zeer geschikt is om zich te laten verrassen. De afbeeldingen in het boek zijn verzameld, geselecteerd en gegroepeerd door Tim Leng. Hij heeft kunnen beschikken over een bijna onuitputtelijke voorraad en variaties aan visuele en optische illusies, stereogrammen en andere fascinerende optische fenomenen.

Laat je verleiden door een verzameling visuele illusies

illusions optiques

Het is hem gelukt om met name voor alle kenners toch een aangename variatie aan bekende, bewerkte en minder bekende illusies op te nemen. Door kleur en positie kunnen zelfs klassieke illusies aantrekkelijk worden afgebeeld. Zo is bijvoorbeeld de klassieker “My Wife and My Mother-in-law” door een grandioze metamorfose weer een geweldige onderdeel geworden van het spel met zien, waarnemen en herkennen. Zelfs de klassieke illusies van de olifant met 5 poten, eend-konijn-illusie, indiaan-eskimo-illusie en de dame onder de Eiffeltoren blijven aandacht trekken.

Bijzonder zijn de onmogelijke machine- en bouwconstructies en de twee gezellig kletsende personen, die samen opgaan in een omgeving om daarmee het beeld van een schedel te vormen. Angstig echt van diepte en omvang zijn de unieke straattekeningen in een trompe-l’oeil uitvoering. Het boekje geeft enkele indrukwekkende straatprojecten weer. Het verwerken van portretten en afbeeldingen in ogenschijnlijk normale lijnenpatronen zorgt voor de nodige beeldpuzzels om het verborgene te ontdekken. Spontaan trillende of wiebelende patronen mogen natuurlijk niet ontbreken in een boekje over illusies. Extra aandacht is er voor het ooit zo populaire fenomeen van de zogenoemde 3D beelden in het platte vlak van de stereogrammen. Na enige oefening komt alles duidelijk en uiterst verrassend in 3D te voorschijn.

ISBN 978-2-89670-164-3, “illusions optiques”, Tim Leng, Éditions Bravo!, 2014, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen