Levensechte foto's van Ruud van Empel

3 juni 2015

In het Museum Het Valkhof Nijmegen vond in 2007 de expositie “Ruud van Empel - fotowerken” plaats. De bezoekers maakten op een bijzondere wijze kennis met 35 fotowerken van Ruud van Empel (1958) uit de periode 1996-2006 in de Projectieruimte van het Museum Het Valkhof. De fotoportretten van Ruud van Empel zijn intrigerende en levensechte taferelen en omgevingen. De fotograaf creëert een nieuwe wereld uit de duizenden digitale opnamen, die deel uitmaken van zijn omvangrijk fotoarchief en zijn ervaringen als kunstenaar.

Levensechte foto's van Ruud van Empel

Ruud van Empel - Moon World Venus

Ook in de internationale kunstwereld heeft Ruud van Empel inmiddels naam gemaakt met zijn composities van gezichten, lichamen en beelden uit de natuur. Hij is een ware perfectionist en werkt ambachtelijk tot hij de gewenste zeggingskracht op zijn foto heeft gevonden. Daarbij laat hij zich door artistieke beslissingen leiden. Er is sprake van digitale fotografie in combinatie met het effect van magische schilderkunst. Van ooglid tot wimper en van blad tot insect. Die realistische wereld zet de kijker aan tot denken. “Mijn foto’s vertellen op zich geen verhaal, daar ben ik niet op uit. De kijker maakt zijn eigen verhaal. Over de schoonheid van kinderen bijvoorbeeld, en de kracht van hun onschuld”. De expositie is verdeeld in diverse thematische fotoreeksen.

Bezoekers maakten kennis met beelden uit de natuur, boslandschappen en collages van planten, dieren, bloemen en mensen. Zijn fotowerken hebben een ongelofelijke helderheid in kleur, een sprookjesachtige sfeer en zijn rijk in detaillering. Het beeld is zeer geraffineerd gecomponeerd. Hij combineert beelden op het scherm van de computer en assembleert scènes die ons oog een beetje om de tuin leiden. Zijn werken balanceren tussen werkelijkheid en perfectie. De kinderen die poseren voor zijn camera lijken zich er tegelijk van bewust dat hun portret symbool staat voor de onbevangen idylle van de jeugd.

De wereld van World Moon (2005-2006) is bevolkt door donkere kinderen. Ruud van Empel concentreert zich in de World Moon op de duistere, mysterieuze verschijning van de tropen. De intensheid van de donkere huid van de kinderen en de priemende witte ogen maken gezichten buitengewoon sprekend. De kunstenaar toont ons een geïdealiseerd beeld van een ongedwongen schoonheid in een eigen wereld. Zijn voortreffelijke beelden zijn op een prachtige wijze weergegeven in de bijbehorende tweetalige (N/E) catalogus.

Levensechte foto's van Ruud van Empel - 2
World # 7, 2005, cibachrome, Ruud van Empel, Courtesy Flatland Gallery.

Meerdere kleurrijke reproducties zijn uitklapbaar en geven daardoor de opname meer gewicht en uitstraling. De zeer fraai vormgegeven catalogus bevat twee artikelen over de inspiratiebronnen van Ruud van Empel en over het ontstaan van zijn fotokunstwerken. De foto’s tonen aan dat Van Empel zich heeft ontwikkeld als een ware perfectionist in de combinaties van modellen en situaties, registrerende foto’s en fotobewerkingen van de eerste resultaten met behulp van geavanceerde computersoftware. Een foto-expositie en catalogus voor fotografen, studenten en docenten beeldtechnieken en liefhebbers van fotografie en om niet te missen.

ISBN 978 90 9021059 9, “Ruud van Empel - Moon World Venus”, Frank van de Schoor en Jan Baptist Bedaux, Museum Het Valkhof, 2006, 151 pagina’s.

Museum Het Valkhof Nijmegen, Kelfkensbos 59, Postbus 1474, NL-6501 BL Nijmegen, www.museumhetvalkhof.nl.


Gerelateerde artikelen