Litho’s van Victor Vasarely in Art Room Würth Austria

26 februari 2020

Victor Vasarely (1906 - 1997) wordt door de meesten herinnerd als een voorvechter van Op Art. Met zijn dynamisch werkconcept bracht Op Art met name in de jaren zestig van de 20e eeuw een ware revolutie teweeg in de kunstwereld. Beweging, flikkering en optische illusies zijn de belangrijkste kenmerken van Op Art, een kunst die afhankelijk is van participatie van toeschouwers.

Litho’s van Victor Vasarely in Art Room Würth Austria

Art Room Würth Austria

Centrale perspectieven, piramidale compositie, bewegingsmechanismen, sprongen en vervormingen, die de kijker kan herzien door zijn standpunt te veranderen, zijn in principe ook te vinden aan de basis van de kunstgeschiedenis. Daarmee zorgt deze kunst voor een actie. Rudolf Arnheim, mediawetenschapper, kunstpsycholoog en mede-oprichter van het moderne kunstonderwijs, was de eerste die de beeldende kunst voor deze structuren systematisch onderzocht, met de principes van Gestaltpsychologie als basis.

Deze structuren werden vervolgens onafhankelijk in het kader van Op Art en Kinetische kunst. Voor Vasarely is de theoretische basis van perceptieve kunst een integraal onderdeel van zijn kunst. Hij was de meest prominente kunstenaar van de nieuwe beweging, wiens invloed en rol bijna niemand zich vandaag kan voorstellen. Vasarely was persoonlijk en professioneel nauw verbonden aan een van de belangrijkste adressen in Parijs in die jaren als het ging om constructieve kunst: de Denise René Gallery.

Denise René speelde ook een belangrijke rol voor de Würth-collectie. Kunstverzamelaar en eigenaar van het internationale bedrijf Würth met vestigingen in meerdere landen, Reinhold Würth, waardeerde haar expertise en loyaliteit aan haar artiesten en aanbad haar persoonlijkheid, die zelfs vandaag nog steeds onvergetelijk is. Art Room Würth Austria toont grafisch werk van Victor Vasarely in de vestiging op de locatie in Böheimkirchen. De expositie is nog te bezichtigen tot en met 31 maart a.s.

Art Room Würth Austria, Würth Straβe 1, A-3071 Böheimkirchen, www.artroom.wuerth.at.


Gerelateerde artikelen