Invloed van Bauhaus blijft binnen en buiten zichtbaar

8 februari 2020

In een korte periode van slechts veertien jaar veranderde de kunst- en designschool Bauhaus het gezicht van de moderniteit. Met utopische idealen voor de toekomst ontwikkelde Bauhaus een baanbrekende combinatie van kunst, ambacht en technologie, die ze implementeerde in alle creatieve media en methoden, van film tot theater, van sculptuur tot aardewerk. Het compacte naslawerk “bauhaus” is gemaakt in samenwerking met het Bauhaus-archief - Museum of Design in Berlijn, 's-werelds grootste collectie over de geschiedenis van het Bauhaus.

Invloed van Bauhaus blijft binnen en buiten zichtbaar

bauhaus 1919-1933

Meer dan 250 nieuwe foto's, geschriften, studies, schetsen, plannen en modellen documenteren niet alleen het gerealiseerde werk, ze brengen ook de geest van Bauhaus weer tot leven. Van casual opnames in groepsgymnastiek tot tekeningen uit de lessen van Paul Klee, van gedetailleerde bouwplannen tot een strakke asbak van Marianne Brandt - ze getuigen allemaal van een idealistische creatieve gemeenschap die vastbesloten was om design volledig te heroverwegen en een betere toekomst voor moderne mensen vorm te geven.

Het boek toont Bauhaus niet alleen als een baanbrekende beweging van het modernisme, maar ook als een praktijkvoorbeeld van kunsteducatie, waarin creatieve expressie en baanbrekende ideeën leidden tot producten die tegelijkertijd mooi en functioneel waren. Deze handige editie presenteert het werk van artiesten als Josef Albers, Marianne Brandt, Walter Gropius, Gertrud Grunow, Paul Klee, Ludwig Mies van der Rohe en Lilly Reich. Alle aspecten en facetten die aan de grondslag liggen van de boeiende voorgeschiedenis van Bauhaus, het aankondigen ervan, de start ervan en de groei van het staatsinstituut zijn zeer uitgebreid beschreven en in beeld gebracht in dit geweldige informatieve document over het toonaangevende praktisch georiënteerde kunstonderwijs.

Invloed van Bauhaus blijft binnen en buiten zichtbaar - 2 Invloed van Bauhaus blijft binnen en buiten zichtbaar - 3
Affiche uit 1923 van Joost Schmidt en een affiche uit 1925 van Wolfgang Tümpel.

Na de afkondiging van de opzet en doelstelling van Bauhaus in het door Walter Gropius opgestelde en uitge-sproken manifest begon Bauhaus in 1919. Alle producten, systemen, ideeën, kunstuitingen en -richtingen en personen met een relatie tot het Staatsinstituut Bauhaus zijn zichtbaar in het studie en referentieboek. Helaas kwam er in 1933 een abrupt einde aan de toonaangevende activiteiten. Voor studenten en docenten kunstgeschiedenis en bouwkunde, voor architecten en meubelontwerpers en voor iedereen met belangstelling voor de creatieve kanten in de kunst van ontwerpen en bouwen een briljante en compacte Bauhaus-publicatie.

ISBN 978-3-8365-6551-6, “bauhaus 1919-1933”, Magdalena Droste, Taschen Verlag, 2019, 552 pagina’s.