Max Ernst en de stralende magie van zijn kunstwerken

2 juni 2014

Voor de eerste maal in het bestaan van de Kunsthalle Würth toonde dit museum uit de omvangrijke collectie Würth het complete bezit aan werken van de surrealistische en geniale kunstenaar Max Ernst. Met meer dan 300 verzamelde expositiestukken mag deze specifieke kunstcollectie Würth zich met alle trots één van de omvangrijkste en belangrijkste Ernst-collectie in de wereld noemen.

Max Ernst en de stralende magie van zijn kunstwerken

Albtraum und Befreiung - Max Ernst in der Sammlung Würth

In deze privé collectie bevinden zich olieverfschilderijen, kunstcollages, beeldhouwwerken tekeningen, grafieken, boekillustraties en sculpturen. Aan de collectie met kunst van Max Ernst (1891-1976) is jarenlang gewerkt door een nauwe samenwerking tussen verzamelaar Reinhold Würth en de kunstexpert Werner Spies, die hem telkens met raad en daad terzijde stond. Het resultaat van dit werk werd uitgebreid getoond in de expositie “Albtraum und Befreiung” in 2010 in de Kunsthalle Würth.

De kern van deze Max Ernst-verzameling wordt gevormd door een unieke collectie aan boeken, kunstmappen, grafisch werk en tekeningen waaraan de kunstenaar zijn creatieve inspiraties heeft gegeven. Juist in de afgelopen jaren werd de bescheiden grafische collectie groots aangevuld met schilderijen, sculpturen, beeldhouwwerk, papierwerk, originele collages, frottages en grattages. Zijn kunst omvat een breed grenzeloos scheppend universum. Toch is zijn kunst voornamelijk te plaatsen in het Dadaïsme en Surrealisme. Als kunstenaar is Max Ernst een autodidact. Van 1909 tot 1914 studeerde hij filosofie in Bonn. Hij sloot een vriendschap met kunstschilder August Macke en had interesse om samen te werken met een groep expressionisten. In de begintijd gaf het werk van Caspar David Friedrich hem creatieve inspiratie. Het begin van de eerste wereldoorlog is voor Max Ernst een schokkend moment. In zijn werk is dat duidelijk herkenbaar. Het is tevens het begin van vriendschap met Hans Arp, maar ook een militaire diensttijd van vier jaar. Zijn ontwikkeling als kunstenaar heeft op bescheiden schaal kunnen plaatsvinden. Na zijn ontslag van de dienstplicht kwam zijn kunstzinnige ontwikkeling versneld op gang en nam hij deel aan verschillende Dada-exposities. In 1921 maakte hij in Keulen kennis met Paul en Gala Eluard. Zijn belangstelling voor Frankrijk werd direct geactiveerd en Max Ernst vertrok naar Parijs, alwaar hij bijna 20 jaar verbleef. Door een nieuwe oorlog vluchtte hij naar Amerika en ging in New York werken. Vanaf 1953 woonde Ernst weer in Frankrijk. Hij werd bekend in de internationale kunstwereld en kreeg meerdere internationale onderscheidingen en tentoonstellingen. In zijn geboortestad Brühl werd er niet zo enthousiast gedaan over de wens voor een retrospectief met het werk van Ernst en voor een museum met permanente opstellingen van het werk van Ernst. Uiteindelijk is er een museum gekomen in Brühl, zijn geboortedorp in de omgeving van Keulen. De expositie in Schwäbisch Hall geeft de bezoekers een inspirerend beeld over zijn veelzijdigheid. De dikke bijbehorende catalogus is een uiterst waardevol kunstdocument over een specifiek deel van de kunst van Ernst in zijn creatieve oeuvre. Uit een deel van zijn kunstboeken en kunstmappen zijn de beeldende belevenissen afgedrukt. Een magnifiek boek voor de kunstliefhebber.

ISBN 978-3-89929-165-0, “Albtraum und Befreiung - Max Ernst in der Sammlung Würth”, Werner Spies en C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2009, 368 pagina’s.

Kunsthalle Würth, Lange Straβe 35, D-74523 Schwäbisch Hall, www.kunst.wuerth.com.


Gerelateerde artikelen