Meesters van het optisch bedrog

27 september 2017

Het is Al Seckel weer gelukt om een prachtige serie prenten op het gebied van de visuele illusies te verzamelen en in een boek af te drukken. Onlangs verscheen het Engelstalige ingebonden boek “Masters of Deception” met het werk en de beschrijvingen van alle toonaangevende meesters van het optisch bedrog. Het boek start met een voorwoord van Douglas R. Hofstadter met zijn originele kijk op illusies als onderdeel van de wereld van het zien en waarnemen.

Meesters van het optisch bedrog

Masters of Deception

Auteur en samensteller Al Seckel schrijft in zijn inleiding over de geschiedenis van het ontstaan van optische verschijnselen als optisch bedrog en optische verwisselingen. Van twintig vooraanstaande grafici, kunstenaars en wiskundigen geeft de auteur een schat aan voorbeelden uit een breed aanbod aan materiaal. Elke kleurrijke en verrassende bijdrage is voorzien van een kleine beschrijving over de kunstenaar zelf. Het geheel is een prachtig kijk- en doeboek voor jong en oud en kan zeker ook dienst doen als studiemateriaal op scholen en in cursussen over visuele waarneming.

Meesters van het optisch bedrog - 2 Meesters van het optisch bedrog - 3 Meesters van het optisch bedrog - 4

Het fantastische grafische werk van de Nederlandse graficus M.C. Escher is voor velen een bron van inspiratie, hetgeen bij meerdere kunstenaars in de werken zichtbaar is. Een boek voor keer op keer vele uren kijkplezier en om toe te voegen aan de eigen verzameling met afbeeldingen van optische illusies van de meesters van het optisch bedrog.

ISBN 1 4027 0577 8, “Masters of Deception”, Al Seckel, Sterling Publishing, 2004, 230 pagina’s.


Gerelateerde artikelen