Optische illusies spelen met onze visuele waarneming

28 september 2017

Het compacte boekje “Optical Illusions and how they work” van auteur en samensteller R.J. Clarke toont en bespreekt een klein aantal vormen van optische illusies uit het inmiddels al bijna oneindig aantal ontworpen visuele en optische illusies en vele andere merkwaardige en begoochelende visuele fenomenen. Onze hersenen worden op een merkwaardige wijze op de proef gesteld en weten niet altijd een antwoord te geven op de gestelde beeldvraag.

Optische illusies spelen met onze visuele waarneming

Optical Illusions and how they work

Het boekje bevat 37 voorbeelden van optische illusies, elk voorbeeld is toegelicht of is voorzien van een vraag en is door de auteur de eigenschap van de betreffende illusie verklaard. Een uitstekende inhoud voor visueel inzicht, vermaak en educatie met onder andere de illusie van Bourdon, Fraser, Kanizsa, Ehrenstein, Ebbinghaus, Jastrow, Helmholtz, Penrose en Ouchi.

Het “Optical Illusions Book” verrast elke verzamelaar van en belangstellende voor het verschijnsel van optische illusies. Het boekje bevat namelijk ten eerste een verzameling van eenvoudige klassieke illusies, die voorzien zijn van korte teksten in de vorm van een vraag en soms van het antwoord op de vraag. Ten tweede komen er meerdere kunstzinnige illusies aan de orde.

Optische illusies spelen met onze visuele waarneming - 2

Deze vormen van ontworpen ogenschijnlijk herkenbare figuren waarin menselijke contouren zichtbaar zijn, zorgen er voor dat bij meerdere kijkers niet direct de oplossing ontdekt wordt. Deze dubbelzinnige beelden zijn redelijk populair bij de verzamelaars. De inhoud is volledig vanuit de beschikbare plaatjes op het internet samengesteld en is te bestellen via het systeem van print-on-demand. Een leuke uitgave om ontvangers ervan te verrassen.

ISBN 978-1-5484-7852-0, “Optical Illusions and how they work”, R.J. Clarke, CreateSpace Independent Publishing Platform, 2017, 38 pagina’s.

ISBN 978-1-5412-1659-4, “Optical Illusions Book”, Royal Tree Publishing, 2016, 72 pagina’s.


Gerelateerde artikelen