Michael Faraday (1791-1867)

14 juni 2016

De Britse natuurkundige en scheikundige Michael Faraday werd 225 jaar geleden geboren in het dorpje Newington Butts in Surrey. Na de lagere school ging hij in de leer voor het vak Boekbinder. Tijdens zijn leertijd raakte hij gefascineerd door wetenschap. Wetenschappelijke boeken met diverse onderwerpen uit de natuur- en scheikunde waren voldoende aanwezig.

Michael Faraday (1791-1867)

Faraday toonde de relatie tussen elektriciteit en magnetisme aan.

De informatie en verschijnselen die hij leerde kennen, onderzocht hij met eigen experimenten. Zijn eerste openbare lezing ging over de aard van elektriciteit. In 1813 werd hij assistent van scheikundige Humphry Davy en ontwikkelde zich als een enthousiaste onderzoeker, onder andere op het gebied van elektromagnetisme. Ook op het vlak van scheikunde ontwikkelde zijn kennis en ervaring pijlsnel. In 1820 was Faraday al een leidende chemicus in Engeland. Door de enorme drang van het onderzoek van chemische grondstoffen en grondbeginselen van het magnetisme werd zijn kennis naar academisch niveau gebracht.

In 1833 volgde dan ook een benoeming als professor in de chemie. Hij toonde de relatie tussen magnetisme en elektriciteit aan en stond aan de basis van de elektrochemie, elektrolyse en het magneto-optisch effect. De bekende Kooi van Faraday is naar hem benoemd. Zijn onderzoek naar de capaciteit van condensatoren leverde uiteindelijk een vernoeming van de capaciteit van condensatoren in de internationale eenheid farad op.


Gerelateerde artikelen