Modern en klassiek schildergegoochel

29 december 2015

Door een langdurige praktijkervaring met de kunst van trompe l’œil (de perfecte begoocheling van onze waarneming) en het realiseren van vele wandschilderingen hebben de auteurs zoveel leuke ideeën opgedaan dat zij een kunstboek met veel voorbeelden hebben kunnen realiseren. Zij tonen aan dat het mogelijk is ruimten zodanig vorm, beeld en kleur te geven dat er sprake is van een totaal kunstwerk. Het schilderwerk maakt dan integraal deel uit van de vormgeving en inrichting van de ruimte.

Modern en klassiek schildergegoochel

Illusionsmalerei

De keuze voor een stringent vast concept en het gebruik van het adequate materiaal en de juiste techniek geven een ideale grondslag voor een realistisch resultaat. Trompe l’œil zorgt daarmee voor ambiance en een gunstige stemming van de gebruiker van de ruimte. Volgens de auteur is de basis voor een perfecte illusie het gebruik van schaduw en geometrische constructies. Wanneer deze aspecten op een overtuigende wijze toegepast worden is de optische illusie perfect.

De auteurs geven in het boek aanwijzingen en zeer gedetailleerde instructies voor het maken van klassieke en moderne schilderingen. Met thema’s als Pompeï, Ornamenten, Romantiek, Amor en Psyche, Kubus, Athene en Las Vegas heeft de liefhebber interessante voorbeelden van geslaagde en nauwelijks van echt te onderscheiden kunstwerken. Bij elk kunstwerk zijn de belangrijkste toegepaste materialen en technieken en het concept aangegeven. Een schitterend creatief doeboek.

ISBN 3 7667 1556 9, “Illusionsmalerei”, Ulrich Allgaier en Andrea Berthel, Callwey Verlag, 2003, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen