Mondriaan ontwikkelde zich als geometrisch kunstenaar (2)

5 december 2022

Zo hangt bijvoorbeeld het impressionistische schilderij “Vuurtoren in Westkapelle” (1910) direct naast het neoplastische werk “Composition in Blue and White” (1936) en maakt daarmee de fascinerend strakke ontwikkeling van de kunstenaar zichtbaar. De bijzondere kunstzinnige ontwikkeling van Piet Mondriaan kwam niet plotseling tot stand.

Mondriaan ontwikkelde zich als geometrisch kunstenaar (2)

Mondrian Evolution in K20 in Düsseldorf

In 1911 maakte hij in Parijs kennis met het kubisme van Georges Braque en Pablo Picasso. De revolutionaire beelden maakten een enorme indruk op Piet Mondriaan, de toen bijna veertigjarige. Als gevolg hiervan verminderde hij zijn kleurenpalet radicaal. Vooral grijs- en okertinten bepaalden nu de totaalindruk van de schilderijen en de lijn werd steeds belangrijker. In een proces dat kan wordt omschreven als organische abstractie, ontstaat de beroemde serie bomen.

De eerste theoretische onderbouwing van abstracte kunst verschijnt in 1920 in het tijdschrift De Stijl. Mondriaan woonde op diverse locaties en had meerdere ateliers. Zeer bekend zijn de “Boogie-Woogie”- werken. Bij de expositie verscheeen een omvangrijk kunstboek met essays over het leven en werk van Piet Mondriaan, die zich na vestiging in Amerika Mondrian noemde.

Mondriaan ontwikkelde zich als geometrisch kunstenaar (2) - 2
Aan de kassa van K20 is voor scholieren de leer- en activiteitenbrochure Mondrian beschikbaar.

Het kunstboek en tevens catalogus brengt op uitgebreide wijze zijn ontwikkeling als kunstschilder met durf en lef in woord en beeld. Ook de uitgebreide biografie van Mondriaan is een rijke aanwinst voor alle liefhebbers van Mondriaan, voor docenten en studenten kunstgeschiedenis en als een bron van inspiratie voor moderne kunst.

ISBN 978-3-906053-68-4, “Mondrian Evolution”, Franziska Stegmann en Magdalena Syen, Hatje Cantz Verlag, 2022, 264 pagina’s, € 44.

K20, Grabbeplatz 5, D-40213 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen