Ruimtelijke transformaties uit vlakke patronen ontstaan

6 december 2022

Bij het kijken naar de kunstwerken van de Haarlemse kunstenaar Kuno Grommers is de waarnemer voortdurend aan het wisselen van perspectief, van vlak naar ruimtelijk en weer terug en met het interpreteren van het beeld van het volledige kunstwerk. In het fors uitgevoerde kunst- en referentieboek “In Perspective - Kuno Grommers” geeft auteur Merel Bem een uitstekend en boeiend essay over deze kunstenaar en de bijzondere methode van het realiseren van zijn driedimensionaal uitstralende werken.

Ruimtelijke transformaties uit vlakke patronen ontstaan

In Perspective - Kuno Grommers

Zij bezocht uitgebreid zijn atelier, studio en galerie en was al snel verrast door zijn uitzonderlijke methode om van veelal eenvoudige zwarte, witte en kleurrijke materiaalvlakken via fotografie prachtige en indrukwekkende 3D-constructies te realiseren. Zij neemt de lezer op aangename en onderhoudende wijze mee op haar observaties van nagenoeg alle dingen, objecten, hulpmiddelen, materialen, constructies en foto-apparatuur die te vinden zijn in zijn ontwerp- en werkruimte.

Zij ziet ook alle modellen van bijvoorbeeld de gekleurde stukken vezelplaat en buigzame stukken MDF in primaire kleuren, die op een foto zo perfect op elkaar aansluiten, waardoor er kleurige geometrische velden ontstaan. “Op de foto’s van Kuno Grommers is het realiteit”. De beroemde Neckerkubus is ook genoemd als bron van inspiratie voor een spel met visuele omklapmomenten en met andere optische illusies. Zijn sculpturen bestaan alleen voort op zijn foto’s en de ontwerpen ervan in zijn schetsboeken. Een interessante publicatie voor inspiratie.

ISBN 978-94-6226-240-9, “In Perspective - Kuno Grommers”, Merel Bem, Uitgeverij Lecturis, 2017, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen