Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (1)

10 december 2022

Deze zomer ging een wens in vervulling om op vakantie te gaan naar de Toscane. Wij kozen voor een 10-daagse busreis en bezochten de historische Italiaanse steden Lucca, Florence, Pisa en Siena, maar ook bracht dezelfde bus op een grote veerboot ons naar Elba. Daarnaast was er nog een wijnproeverij en een bijzonder bezoek aan een marmergroeve in Carrara.

Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (1)

De wensen om het museum van Leonardo da Vinci en het museum van Galileo Galilei te bezoeken gingen in vervulling en leverden een schat aan publicaties en flyers op. Door de beperkte bezoektijden in de genoemde steden konden wij niet uitgebreid de collecties bezoeken en beperkten ons tot het bezoeken van de museumwinkels.

Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (1) - 2 Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (1) - 3 Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (1) - 4

In de vier genoemde historische steden is het overigens goed vertoeven en valt er veel te beleven en te zien. Een fascinerende bebouwing en een geweldige culturele erfenis. Het boekje “Museo Galileo” bespreekt het ontstaan van een collectie wetenschappelijke instrumenten, apparaten, objecten uit de erfenis van Galileo en objecten uit de wetenschappelijke periode rondom het leven en werk van deze Italiaanse geleerde, die in Pisa in 1564 werd geboren.

Bij navraag over zijn geboortehuis in Pisa is gemeld dat zijn geboortehuis geen museum is geworden. In het boekje geven auteurs aan hoe Florence zich in het verleden tot de centrale hoofdstad van de wetenschap heeft kunnen ontwikkelen. De Medici-familie van Florence vormde een invloedrijke Italiaanse dynastie van de 15e tot de 18e eeuw en bracht de groothertogen van Toscane, drie pausen en twee koninginnen van Frankrijk voort. (Wordt vervolgd).