Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (5)

28 november 2022

De microscoop van Jansen is beschreven als een samenstel van drie in elkaar schuivende buisjes met 2 lenzen en een complete lengte van ongeveer 75 cm. Ook de uitvinder en pionier Cornelis Jacobszoon Drebbel (1572-1633) gaf aan een eerste model van een microscoop uitgevonden te hebben. Zijn uitvinding dateert echter uit 1621.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (5)

Geschiedenis van de geneeskunde.

Het was uiteindelijk de theoloog Johannes Faber (1574-1629) die in 1625 het begrip microscoop beschreef als een woordcombinatie uit de Griekse woorden “micro” en “skopein”. Anderen als Robert Hooke, Christiaan Huygens en Antoni van Leeuwenhoek droegen bij aan de ontwikkelingen van microscopen.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (5) - 4

De rijke bijdrage over de geschiedenis van de microscoop bevat nog veel meer interessante feiten, beschrijvingen van uitvindingen en verbeteringen van de objectieven. De auteur beschrijft alle facetten vanaf de loep tot en met twee-fotonenmicroscopie. Aandacht is er voorts voor de normering bij microscopen en bijbehorend oculair.

De vele afbeeldingen met microscopische opnamen geven het boek praktijkwaarde. In het boek sluiten meerdere onderwerpen af met een literatuuroverzicht en aan het einde is er een trefwoordenregister. Voor zowel professionele personen als voor geïnteresseerden in optische test- en meetinstrumenten, in het bijzonder de microscoop, biedt het boek een geweldige hoeveelheid theoretische en praktische informatie en interessante wetenswaardigheden voor studie- en referentiedoeleinden. ISBN 978-3-527-41127-6, “Optische Mikroskopie”, Jörg Haus, Wiley-VCH Verlag, 2014, 220 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen