Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (3)

27 november 2022

In haar inleiding over de geschiedenis van de microscopie geeft de auteur aan dat 1830 wel het jaar is van de start van de moderne microscopie. Aan de hand van feiten en werkzaamheden van onderzoekers geeft zij een beschouwing over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en hetgeen is beschreven door de betreffende onderzoekers of medici.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (3)

Geschiedenis van de geneeskunde.

Dankzij de inzet van de microscoop werd al snel veel bekend over de staafjes en de kegeltjes in ons netvlies, over het netvlies en de zenuwenbanen tussen onze ogen en onze hersenen. De auteur heeft aandacht voor de komst van gebruiksaanwijzingen en afbeeldingen van de reeds onderzochte delen van het menselijk lichaam. Aan het begin van 1840 kwamen de eerste boeken als handleidingen beschikbaar.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (3) - 4

Het boek laat de betekenis van de uitvinding van de microscoop voor medische doeleinden op een uitstekende wijze zien en beleven door de gedetailleerde beschrijvingen en aan de hand van enkele oude illustraties. Een uitgebreid literatuuroverzicht en een trefwoordenregister sluiten dit boek voor oogheelkundigen, psychologen, studenten Oogheelkunde en voor iedereen, die meer willen weten over de geschiedenis van het gebruik van microscopen in de medische wetenschap en in de geneeskunde in het algemeen.

Ook alle actieve postzegelverzamelaars met interesse in de microscopie zullen met de inhoud ervan veel kennis opdoen. ISBN 978-0-226-73784-3, “The microscope and the eye”, Jutta Schickore, The University of Chicago Press, 2007, 317 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen