Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (2)

26 november 2022

Technische mogelijkheden, verbeteringen en meer toepassingen van microscopen zijn opvallend in een stroomversnelling gekomen in het eerste gedeelte van de 19e eeuw. Vooral de belangrijke rollen die dit optische instrument speelde in onderzoek in het medische circuit en het gebruik in vele medische opleidingen stimuleerden de vraag naar steeds meer microscopen.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (2)

Geschiedenis van de geneeskunde.

Ook de resultaten van het baanbrekende onderzoek van de celtheorie droegen bij aan de verspreiding van microscopen van eenvoudige samenstelling tot exemplaren met een uiterst gecompliceerde opbouw. In het boek “The microscope and the eye” beschrijft auteur Jutta Schickore op een fascinerende en wetenswaardige wijze over de geschiedenis van de microscoop in de tientallen jaren rondom die periode.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Microscoop en microscopie (2) - 4

Bijzondere aandacht krijgt de microscoop als optisch instrument in het werkgebied van de oogheelkunde. De inhoud van het boek concentreert zich voornamelijk op het veelzijdige gebruik van microscopen in Engeland en in Duitsland omdat juist daar de meest significante ontdekkingen zijn gedaan op het gebied van het zien en waarnemen en de bouw van het visuele systeem van de mens vanuit het gebruik van de microscoop en de kennis over de geneeskunde.

Door veel prachtig ontworpen en uitgegeven postzegels krijgen verzamelaars en veel belangstellenden voor de microscoop een rijk geïllustreerd beeld van allerlei historische ontwikkelingen in de microscopie en het veelzijdige gebruik ervan in een schat aan gebruiksgebieden. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen