Francis Harry Compton Crick (1916-2004)

21 november 2022

De Engelse natuurwetenschapper Francis Harry Compton Crick (1916-2004) is bekend geworden als een van de ontdekkers van de structuur van het DNA. Hij kreeg in 1962 samen met Maurice Wilkens en James Watson de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor een verklaring van de moleculaire structuur van DNA - desoxyribonucleïnezuur.

Francis Harry Compton Crick (1916-2004)

Francis Crick ontving in 1962 de Nobelprijs voor Geneeskunde.

Francis Crick werd geboren als zoon van een schoenenfabrikant. Hij gaf al jong blijk van zijn belangstelling voor de wetenschap. Zijn ouders, Harry Crick en Annie Elizabeth Wilkins, gaven hem al spoedig een kinderencyclopedie, om zijn belangstelling verder te stimuleren.

Na zijn studie natuurkunde aan het University College London heeft hij een studie gedaan naar de stroperigheid van water onder hoge druk, in zijn eigen woorden “het saaiste probleem dat je je maar voor kunt stellen”. Zijn promotieonderzoek liep een vertraging op door het uitbreken van de oorlog ‘40-‘45. Hij trad in dienst bij de marine en stortte zich op het ontwerpen van magnetische en akoestische zeemijnen.

In 1949 trad hij in dienst bij het Cavendish Laboratorium in Cambridge, waar hij aanvankelijk werkte met röntgendiffractie van eiwitkristallen. In 1951 kwam zijn wetenschappelijke carrière in een stroomversnelling terecht. Dat jaar wandelde de jonge Amerikaanse onderzoeker James Watson het laboratorium binnen. Ondanks enige tegenwerking van de directeur van het lab, Sir William Lawrence Bragg, die hen verbood aan de structuur van DNA te werken, wisten ze binnen twee jaar de structuur van het molecuul te ontrafelen.


Gerelateerde artikelen