Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (2)

11 december 2022

De Medici verwierven rijkdom in de textielhandel. Op basis hiervan stichtten ze een modern banksysteem en domineerden ze de Europese financiële wereld van de vroegmoderne tijd, ook door hun relaties met het pausdom. De Medici waren liefhebbers van kunst en wetenschap en vergaarden in de loop van de tijd een uitzonderlijke verzameling wetenschappelijke instrumenten, die ongeveer twee eeuwen in de Uffizi werd bewaard naast de meesterwerken van oude en moderne kunst.

Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (2)

Ook beroemde instrumenten van Galileo zijn in de collectie opgenomen, waaronder het geometrische en militaire kompas en de telescoop. Het interessante boekje bevat wel 100 afbeeldingen van optische en experimentele instrumenten, werktuigen en onderzoeksapparatuur uit de tijd van Galileo en aangevuld met unieke apparatuur uit latere eeuwen.

Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (2) - 2 Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (2) - 3 Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (2) - 4

In het boekje “Galileo, what a genius!” geven medewerkers van de didactische afdeling van Museo Galileo een beeld van de door Galileo Galilei (1564-1642) bedachte en gebouwde instrumenten, ontdekkingen en gebruiksvoorwerpen. Ook is waardering uitgesproken over de inspanningen van de families Medici en Lorraine voor hun inzicht en enthousiasme om te verzamelen.

Met het boekje zullen lezers zich ruim vermaken door de leuke tekeningen en inzicht krijgen in Galileo als een genie. In het grote kleurrijke stripboek “Museo Galileo. An incredible adventure!” nemen Eleanora, Thomas en Lucy ons mee door de prachtige collecties van wetenschappelijke instrumenten van Museo Galileo en delen onderweg geheimen in de opstellingen en laten lezers kennis maken met aanwezige curiosa en historische objecten in het museum. Het is een spannend en leerzaam stripverhaal geworden. (Wordt vervolgd).