Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (3)

12 december 2022

Het stripverhaal eindigt met een ontsnapping uit het museum voor Eleanora en Thomas. Lucy wordt bij die ontsnapping meegenomen. Eigenlijk is Lucy de gids, die de twee begeleid langs opstellingen en is helemaal geen mens maar een half-hagedis en half-adder. Het stripboekje geeft aan het eind een overzicht van de besproken stukken en bij elk stuk staat een uitleg ervan. Met QR-codes bij de meeste expositiestukken kunnen de lezers meer ervaren.

Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (3)

Voor het bezoeken van “Het” Leonardo Museum in Florence was er meer tijd nodig, omdat er volgens de speurtochten wel drie musea zijn te vinden. De tocht begon bij de Dom al lopend door de Via del Servi. In die buurt zijn nota bene drie musea. In één van de musea vonden wij de publicatie “Le Macchine di Leonardo”, die een overzicht geeft van afbeeldingen van 34 toestellen en machines. Alle objecten zijn in de brochure tweetalig (I/E) toegelicht.

Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (3) - 2 Een zomervakantiereis vol met cultuur en wetenschap (3) - 3

De objecten zijn gemaakt volgens de ontwerptekeningen van Leonardo. De educatieve publicatie “Zu Besuch bei Leonardo da Vinci” beschrijft de avonturen van de kinderen Mira en Archimedes, die op schoolreis gaan naar het Wetenschapsmuseum in Milaan. De groep komt aan en bezoeken de grote expositiezaal, waar ook een model van een tijdmachine staat opgesteld. Stiekem stappen Mira en Archimedes in de machine en wensen te reizen in de tijd. Plotseling komt de tijdmachine in beweging en landt in het museum in Florence, waar zij Leonardo da Vinci (1452-1519) ontmoeten. Hij praat over de ontdekkingen en uitvindingen en vertelt over zijn andere interesses.