Napoleon als krijgsheer en brenger van modernisering

7 februari 2014

Ruim 200 jaar geleden lag Europa onder vuur en wel door het geweld van veldheer en veroveraar Napoleon Bonaparte. Voor de vorming van Europa een belangrijke en revolutionaire periode.

Napoleon als krijgsheer en brenger van modernisering

Wider Napoleon!

De gebeurtenissen tussen 1813 en 1815 in het toenmalige Graafschap Mark en de bevrijding van de overheersing van het Franse leger was een bijzondere aanleiding voor een historische terugblik, een catalogus en een prachtige tentoonstelling “Wider Napoleon” tot en met 23 maart 2014. Door het concept en de stukken van de tentoonstelling krijgen bezoekers een beeld van de regionale geschiedenis tijdens de bezetting door troepen van Napoleon (1769-1821) en over de ontwikkelingen ruim daarna. Rondom de komst, het verblijf en het vertrek van Napoleon, zijn troepen en gevolg, hebben veel kunstenaars indrukwekkende werken geschilderd. Ook tekeningen, schetsen en andere documenten tonen gebeurtenissen uit misschien wel de startperiode van een democratie. Veel tot nu toe onbekende objecten en documenten uit een bijna vergeten historische periode zijn in een grootse presentatie te zien. Voor liefhebbers van historie, kunst en kunststudenten een unieke prachtige gelegenheid om te genieten van bijzondere kunst met een diepere betekenis in een mooi gelegen historisch gebouw en een natuurlijke omgeving.

ISBN 978-3-929614-60-2, “Wider Napoleon!”, Eckhard Trox en Susanne Conzen, Verein für die Geschichte Preußens und der Grafschaft Mark, 2013, 292 pagina’s.

Museen der Stadt Lüdenscheid, Sauerfelder Strasse 14-20, D-58511 Lüdenscheid, www.museen-luedenscheid.de.


Gerelateerde artikelen